USA:S EKONOMI

Biden tar kamp mot monopolistiska marknader

USA:s president Joe Biden höll ett tal i Vita huset innan han signerade en ny exekutiv order för att främja konkurrensen. Bild från den 9 juni 2021. Bild: Evan Vucci

Ekonomi (TT-Reuters)

USA:s President Joe Biden har skrivit under en exekutiv order som tar sikte på att stoppa monopol-liknande företagande inom landet.

Flera statliga myndigheter får i uppdrag att främja konkurrensen i bland annat läkemedelsbranschen, hos teknikföretagen, i livsmedelsbranschen och på arbetsmarknaden, enligt den exekutiva ordern som Joe Biden skrev under i fredags.

– Vi kommer inte tolerera marknadsmissbruk från monopol i fortsättningen. Vi kommer inte tolerera fler skadliga företagssammanslagningar som leder till stora uppsägningar, högre priser och färre alternativ för arbetare och konsumenter, sade Biden när han talade i Vita huset under fredagen.

Enligt Vita huset har etableringstakten för nya företag minskat med 50 procent sedan 1970-talet eftersom de stora företagen gör det svårt att slå sig in.

Hur myndigheterna ska uppfylla det nya kravet på konkurrens är ännu oklart, men presidentens budskap var glasklart.

– Låt mig vara mycket tydlig, kapitalism utan konkurrens är inte kapitalism, det är exploatering, sade Biden i sitt tal.

Den amerikanska handelskammaren skrev i ett uttalande att Bidens drag präglades av en "regeringen vet bäst-attityd" till hur ekonomin ska skötas, och lovade att kämpa emot den och andra regler som riskerar att innovativa industrier behandlas som "allmännyttiga tjänster".