ELKRISEN

Bild: Janerik Henriksson/TT

Avslöjande: Regeringsrapport går emot Ygeman

Energiminister Anders Ygeman (S) granskas av Konstitutionsutskottet då det tidigare avslöjats att hemliga elberedskapspengar ska användas för att lösa elkrisen i Stockholm. Ygeman ska enligt egen utsaga inte haft kännedom om de hemliga pengarna, något som nu motsägs av en ny regeringsrapport, skriver DN.

Ministern har vid flera tillfällen hävdat att han inte visste att elberedskapspengar skulle användas för hans initiativ att säkra eleffekten i Stockholm. Genom att ha tagit del av en ny regeringsutredning från Energimyndigheten, samt annan korrespondens kan DN nu avslöja att Ygemans version motsägs på flera punkter.

Bland annat har det kommit fram att Anders Ygemans politiskt sakkunnige har skrivit i en anteckning från ett möte med Ellevio att Ygemans eleffekt-initiativ medfinansieras av Svenska kraftnäts elberedskapspengar.

I den nya regeringsrapporten skriver Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör, att elberedskapspengar ”starkt bidragit” till upprustningen av de kraftverk som skulle förstärka eleffekten i Anders Ygemans initiativ.

– De här detaljerade uppgifterna är helt nya och visar att infrastrukturdepartementet varit direkt inblandat och påverkat processen, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, till DN.

DN: Läs hela återgivandet om turerna kring Anders Ygemans elhärva.