DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Avslag för vindkraftpark till havs

Mark- och miljödomstolen avvisar tillståndsansökan för vindkraftparken Utposten 2 i havet utanför Gävle. Pressbild. Bild: Svea Vind Offshore

Miljö (TT)

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gefle Dagblad.

Formell brist

– Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken och villkor för tillståndet.

– Vi är överraskade över att domstolen har avvisat på formalia. Vår hållning är att vi har haft en pågående affärsmässig dialog med det konkurrerande projektet som ligger i en angränsande kommun. Vi har bjudit in till samarbete under årens lopp och mitt i vår pågående tillståndsprocess så väljer de att utöka sitt projektområde och lägga sig över samma område som oss, säger Eva Vitell, vd för Svea Vind Offshore.

TT: Finns det behov för två stora anläggningar så här nära varandra?

– Ja, absolut. Regionen har identifierat ett kraftig ökat elbehov och med den elektrifiering som pågår i hela Sverige behövs en snabb omställning till fossilfri elproduktion. Det är en tydlig konkurrenssituation eftersom man i Sverige inte har exklusivitet till projektområden till havs, säger Eva Vitell.

32 vindkraftverk

Svea Vind Offshores ansökan bestod i 32 vindkraftverk med en totalhöjd på max 350 meter. De cirka 1,8 terawattimmar per år som Utposten 2 var tänkt att producera skulle enligt företaget utgöra ett viktigt bidrag till regionens stålintensiva industri som står inför ett ökande behov av förnybar energi.

Under en konferens om energisäkerhet i Östersjöområdet i augusti beslutades att länderna runt Östersjön ska sjufaldiga vindkraften till havs. Målet är en kapacitet på minst 19,6 gigawatt vindkraft i Östersjön 2030, en ökning från dagens 2,8 gigawatt.

Byggstarten för Utposten 2 var planerad till år 2025 och vindkraftverken skulle tas i drift senare delen av 2027.

Kristina Erkenborn/TT