BOMARKNADEN

Äldre husägare har råd att köpa nytt

De som ägt ett småhus under lång tid och amorterat på lånet får i många delar av landet en rejäl slant över vid en flytt till en bostadsrätt. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Äldre småhusägare har goda möjligheter att flytta utan att ta nya lån, visar en ny rapport.

– Det finns flera myter om att äldre inte har råd, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.

Villaägare på ett flertal orter som ägt sitt hus länge kan efter en försäljning köpa en lägenhet (tre rum och kök) och även få en bra slant över. Samtidigt sänks boendekostnaden med i snitt 2 700 kronor, enligt analysen som gjorts av Swedbank och Sparbankerna.

– Visst, det är klart att det ska vara billigare att flytta till mindre, men jag tror att många lever i tron att de inte har råd att sälja huset och köpa bostadsrätt, säger Arturo Arques.

Pengar över

Småhusägare i Stockholm som säljer villan får mest pengar över. Exempelvis får den som köpte en villa i stadsdelen Essingeöarna 2001 och säljer den 2021 i snitt 6,5 miljoner kronor kvar efter köpet av ny trerummare, enligt undersökningen, och det utan att ta något nytt lån. I kommuner som Malmö, Helsingborg, Lidköping och Västerås handlar det om en bit över en miljon kronor kvar efter bostadsrättsköpet.

Arturo Arques tror att många ser framför sig att reavinstskatten på husförsäljningen äter upp så pass mycket av vinsten att man inte kommer att ha råd att köpa något nytt.

– Visst, skatteeffekten sticker in en kil i möjligheten att kunna köpa den där bostadsrätten. Men för den som utnyttjar möjligheten till uppskov gör det stor skillnad. Det kan vara skillnaden mellan att behöva låna och inte, säger han.

Uppskov med skatt

Den som säljer sin bostad i dag och begär uppskov med att betala in skatten på reavinsten behöver inte längre betala någon skatt på uppskovsbeloppet, som man behövde tidigare.

Samtidigt ska man ha i bakhuvudet att regler kan förändras och att de regler som gäller när man någon gång realiserar reavinsten kan se annorlunda ut, både åt det bättre och sämre, poängterar Arques.

– Men eftersom du har ett värde i bostadsrätten du köper ska det oerhört mycket till för att det inte ska finnas något att betala skatten med och det gör du först när du säljer, säger han.

Vilken belåningsgrad man hade vid husköpet och om man har amorterat eller inte har också betydelse för möjligheten att köpa ny bostad på äldre dar. I undersökningen har man tittat specifikt på möjligheten att köpa tre rum och kök i samma område där man redan bor.

– För de som har amorterat och begär maximalt uppskov är det inte på någon ort, som vi har tittat på, där man behöver låna pengar, säger Arturo Arques.

"Försiktig uppskattning"

Men även för de som inte begär maximalt uppskov eller har amorterat finns bra möjligheter att köpa något nytt efter en husförsäljning.

– Är man två pensionärer behöver det inte vara helt kört bara för att man inte har amorterat. Men på vissa orter kan du behöva låna, säger Arturo Arques.

Det handlar om tio kommuner av totalt 50 som ingår i undersökningen där det är aktuellt. Efter inlösen av grundlånet behöver exempelvis husägaren på Gotland, som säljer småhuset utan att ha amorterat och inte vill begära uppskov, låna drygt 690 000 kronor för att ha råd med en genomsnittlig trerummare. I Falkenberg och Örnsköldsvik handlar det om mellan 300 000–400 000 i lån i motsvarande situation.

– För att låna 690 000 kronor behöver man vara två pensionärer med en pension på 15 900 kronor var. Det är det många som har, säger Arturo Arques.

I beräkningarna har man utgått från att man har ägt huset i 20 år och hade en ursprunglig belåningsgrad på 85 procent.

– Det här är en ganska konservativ och försiktig uppskattning. Situationen i verkligheten ser troligen bättre ut, säger Arturo Arques.

Han poängterar att många äldre troligtvis ägt sitt hus ännu längre och startade med en lägre belåningsgrad i utgångsläget.

Helena Wande/TT

Fakta

Mest pengar över efter lägenhetsköpet får man i Stockholmsstadsdelarna Essingeöarna (6,5 miljoner kronor), Bromma-Västerled (5,9 miljoner kronor), Enskede-Skarpnäck (4,5 miljoner kronor), Hägersten-Liljeholmen (3,4 miljoner kronor), Spånga-Kista (2,8 miljoner kronor), Farsta-Vantör och Skärholmen-Brännkyrka (2,7 miljoner kronor).

På följande orter får småhusägare över en miljoner kronor var efter lägenhetsköpet: Malmö (1,7 miljoner kronor), Helsingborg, Hässelby-Vällingby (1,4 miljoner kronor), Lidköping (1,3 miljoner kronor), Västerås (1,2 miljoner kronor), Ängelholm, Uppsala, Varberg (1,1 miljoner kronor), Borås, Enköping, Nyköping och Örebro (1,0 miljoner kronor).

I Örnsköldsvik och på Gotland får man minst pengar över – cirka 28 000 kronor respektive cirka 40 000 kronor.

Några av antagandena i undersökningen: Gäller personer som köpte ett småhus under andra kvartalet 2001 och sålde det under andra kvartalet 2021 och under samma period köpte en bostadsrätt på tre rum och kök. Den ursprungliga belåningsgraden vid småhusköpet är beräknat till 85 procent och lånet har amorterats med 2 procent per år under ägandetiden. Kvarvarande lån löses vid husförsäljningen.

Källa: Swedbank och Sparbankerna