DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Academedia avfärdar S-utspelet: ”Inget vinstförbud”

Bild: Claudio Bresciani / TT

Hoten från Socialdemokraternas nyvalda partiledare Magdalena Andersson om att förbjuda vinstuttag ur skolan och därmed sätta stopp för friskolorna är svår att ta på allvar. Det menar Marcus Strömberg, vd på den största privata skolkoncernen Academedia, enligt SvD Näringsliv.

– Så här har det låtit förut. Förra valrörelsen talade Stefan Löfven om att barn inte ska vara till salu på börsen. Om det finns en politisk majoritet för att friskolor ska läggas ned så tycker jag att de ska göra det, men de kommer inte bli speciellt populära hos 800 000 föräldrar, säger Marcus Strömberg.

I stället för att använda skolan som en arena för kortsiktiga politiska utspel,vill han se en politisk diskussion om hur man kan komma tillrätta med de problem som han tycker är skolans verkliga utmaning.

– Det är otroligt allvarligt att politiken inte har kunnat enas kring frågor som oberoende kunskapsmätningar, kvalitetsgranskning, gemensam köhantering till grundskolan, skolinspektionens krav på ägare och mycket annat.

Svenska Dagbladet: Avfärdar S-utspelet: ”Inget vinstförbud”