CORONARESTRIKTIONERNA

Antalet covid-fall fortsätter öka

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget. Bild: Christine Olsson/TT

Coronaviruset (TT)

Antalet fall av covid-19 ökar såväl globalt som i Sverige, konstaterar Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Ökningen i världen är framför allt stor i Nord- och Sydamerika. Även i Europa går siffrorna upp, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under den myndighetsgemensamma presskonferensen.

– Situationen är olika i olika länder i Europa, men ökningen är som störst i södra Europa, säger hon.

Antalet fall ökar alltså även i Sverige.

– Mellan vecka 30 och 31 ökade antalet fall med 33 procent och den så kallade 14-dagarsincidensen ligger nu på 78. Vi har en ökning men den är fortfarande på relativt låga nivåer. Det är i åldersgruppen 20 till 49 år som det ökar allra mest. 77 procent av alla fall är 40 år eller yngre, säger Sara Byfors.

Fler kontakter

Två förklaringar till det, säger hon, är att vaccinationstäckningen är lägre i dessa grupper samt att dessa grupper troligtvis har fler kontakter än andra.

– Då ökar risken för smittspridning. Men i de äldre åldersgrupperna är den fortfarande låg.

Även antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård ökar något, säger Sara Byfors.

– Men vi har fortfarande väldigt lågt antal avlidna varje vecka. Men det (smittspridningen) ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Många regioner har rört sig mot en ökad smittspridning. Trenden är alltså en ökning i hela landet.

Den region som haft flest antal fall i förhållande till befolkningen är Region Gotland, där 14-dagarsincidensen är 381, jämfört med 78 för hela riket. I Stockholm, som också har en ökning, är motsvarande siffra 126.

Den väldigt höga siffran för Gotland förklaras av de många turister som besökt ön och provtagit sig där.

I Stockholm har man också sett en ökning av antalet patienter som behöver sjukhusvård, om än från låga nivåer.

"Jättefina siffror"

I åldersgruppen 18 till 29 år har drygt 60 procent fått sin första dos.

– Det är ju jättefina siffror och vi hoppas så klart att det ökar ytterligare. Vi behöver öka på i alla åldersgrupper. Och vi hoppas att alla som kan vaccinera sig också gör det, för att skydda sig själv men också för att skydda de som inte kan vaccinera sig. Det är jätteviktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, för att vi ska kunna ta oss ur den här pandemin, säger Sara Byfors.

Fakta

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 14 658 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 109 112 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 6 608 479 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 80,7 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 714 651 fått två doser, motsvarande 57,6 procent av den vuxna befolkningen.