DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Så kan kommunerna spara 40 miljarder

Bild: Henrik Montgomery/TT

Det finns en besparingspotential på 40 miljarder kronor inom den kommunala välfärden, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

– Det är ett hårt finansiellt tryck på den kommunala sektorn nu. Andelen unga och gamla ökar jämfört med andelen som är i arbetsför ålder, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.

Han vill se att kommunerna jämför sig med föredömliga kommuner, istället för kommuner på samma nivå.

– Det finns mycket inspiration att hämta från de föredömliga kommunerna. De effektiva kommunerna har ofta tydliga målsättningar, fungerade ansvarsfördelning, de håller i skattepengarna, men satsar på digitala lösningar. De är bra på upphandling och de värnar konkurrens.

Ett av förslagen som tas upp i rapporten är att minska de riktade statsbidragen.

– Vi föreslår att man drar ned på riktade statsbidrag och inför ett temporärt kommunalt skattestopp, höjd skatt kan medföra sänkt statsbidrag. En effektivitetsbonus skulle också kunna införas på sikt.

Annika Wallenskog, chefekonom SKR, håller med om slutsatserna i rapporten.

– Det är viktigt att informera politiken om att höga kostnader inte ger hög kvalitet, vi vet att det sambandet inte existerar. Det finns många onödiga kringkostnader att dra ned på, säger Annika Wallenskog.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, är också positiv till ett ökat fokus på effektivitet.

– Effektivitet är ett negativt laddat begrepp, man stöter ofta på patrull hos medborgarna när man pratar om det. Därför är det viktigt att man förtydligar vad som ska uppnås och att det förs en diskussion om vad man satsar på. Till exempel i äldrevården finns det en idé om att överutnyttjande av personalen skulle vara effektivt. Jag är djupt skeptisk till att indragna pauser skulle leda till effektivitet, det leder snarare till fler sjukskrivningar som driver på kostnaderna.

Svenskt Näringsliv: Mer värde för skattepengarna i kommunsektorn