CORONARESTRIKTIONERNA

Norska stugägare förlorar tvist om karantän

Kravet på karantän efter besök i egen stuga i Sverige är motiverat, slår en norsk domstol fast. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Norge (TT-NTB)

Karantäntvång efter Sverigeresan är helt i sin ordning – även för de norrmän som äger egen stuga i grannlandet och bara vistats i stugan under Sverigevistelsen, enligt ett nytt domstolsutslag.

Domen i Borgarting lagmannsrett handlar om sex norska stugägare som slagits för att slippa undan karantän efter besök i Sverige.

När frågan först prövades av Oslo tingsrätt fick stugägarna delvis rätt, men den norska regeringen överklagade. Lagmannsretten (en motsvarighet till hovrätten) anser inte att kravet på karantän kan ses som en kränkning av stugägarnas mänskliga rättigheter. Domstolen anser att kravet kan anses vara motiverat för att skydda liv, hälsa och ekonomi.

Det var i november som Norges regering med anledning av covid-19 beslutade om karantänplikt för stugägare i Sverige. Totalt 12 400 norrmän är registrerade som stugägare i Sverige och många av dem står bakom de sex som tog upp den rättsliga striden.

Heidi Furustøl, talesperson för föreningen Norsk Torpare, påtalade i en intervju inför domen att man inte blir smittad genom att resa från dörr till dörr.

– Det är helt overkligt att vi blir nekade åtkomst till våra egna hem.