DET SVENSKA SKATTETRYCKET

ISK-tak kan missgynna pensionssparare

Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Ett begränsat sparande på det förmånliga investeringssparkontot – det skulle få konsekvenser både för pensioner och sparande. Framför allt skulle människor med lägre inkomster missgynnas, tror experterna.

När nyheten kom på tisdagen att Socialdemokraterna undersöker möjligheter till begränsningar för det förmånliga sparandet på investeringssparkonto, ISK, var det många som blev både förvånade och bekymrade.

Inom bankvärlden gick många "i spinn", som försäkringsfackets Forenas näringspolitiske chef Håkan Svärdman uttrycker det.

– Jag tittar ju ur ett försäkringsperspektiv, och då blir det en besvärlig situation. Avdragsrätten för pensionssparande togs ju bort för ett antal år sedan, eftersom den ansågs ha slagsida mot höginkomsttagare. I stället hänvisades till ISK.

De begränsningar som S räknat på ligger på 100 000 respektive 200 000 som tak på ISK-kontot. Men det är en på tok för låg nivå för den som pensionssparar, tycker Håkan Svärdman.

– Jag brukar säga att det behövs 500 000 för att kompensera bortfallet vid pensionen. Allt under det är en för låg nivå för pensionssparandet.

Löneväxlare kommer undan

Han ser också en fara i att begränsningen skulle kunna slå orättvist gentemot dem med lägre inkomster.

– Höginkomsttagare, med inkomster över 52 000 kronor i månaden, kan löneväxla. Det är bara 16 procent av löntagarna.

Han konstaterar också att det finns en stor sparvilja för pensionen hos låginkomsttagare, enligt Håkan Svärdman sparar 23 procent av Kommunals medlemmar till sin pension.

Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension, ser också en risk att pensionssparandet missgynnas, och att detta framför allt skulle kunna drabba dem med lägre inkomster.

– Det skulle drabba dem som inte kan löneväxla, säger hon.

Det skulle också göra att möjligheterna att spara förmånligt till en extra buffert inför pensionen försvinner, vilket skulle kunna drabba dem som av olika skäl inte får tillräckliga pensioner. Som invandrade eller dem som inte arbetat fullt, konstaterar hon.

Alla kan inte jobba längre

– Då är det enda att jobba längre, men alla kan inte det, säger Kristina Kamp.

Bodil Hallin jobbar som budget- och skuldrådgivare i Höganäs kommun, och hon berättar att för dem hon möter i sitt jobb är problemet vanligen både hög skuldsättning och låga inkomster. Ofta finns inget sparande alls, trots att det är så viktigt, förklarar hon.

– Om det blir så att ISK-sparandet begränsas så skulle det kunna innebära att sparandet minskar.

Alla behöver en buffert, och man behöver också spara för att få en tillräcklig pension, och kanske för att kunna få ihop till en kontantinsats för att köpa en bostad. Hon konstaterar att vi i dag får göra avdrag för låneräntor, men måste betala skatt på sparande.

– Det är väldigt viktigt att gynna sparande generellt, i synnerhet sparande som ger mer avkastning än på ett bankkonto.

Hon ser en risk i att begränsa det enkla, folkliga ISK-sparandet. Det kan öka klyftorna, befarar hon.

– Vi har ju sett tidigare att då man ändrar på förmånliga sparformer så kan de mest gynnade lätt hitta till andra lösningar medan de andra blir kvar i det gamla, säger Bodil Hallin.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

DI kunde på tisdagen berätta att Socialdemokraternas partikansli bett Riksdagens utredningstjänst att undersöka två olika nivåer för tak på ISK-sparande, 100 000 och 200 000 kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare i en debattartikel i Dagens Nyheter sagt att hon vill införa en rad skatter, för att minska kapitalinkomster som hon menar leder till ojämlikheter.

ISK-kontot är ett förmånligt sparande som i dag schablonbeskattas.