CORONAVACCINERINGEN

Handeln hoppas på vaccinet

Handeln, utom e-handeln, har det tufft i coronatid. Nu hoppas butikerna på vaccinet. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Framtidstron är dämpad och viker i alla sektorer i handeln utom sällanköp, enligt Svensk Handels Handelsbarometer för mars.

Sällanköp omfattar allt utom mat och där tror företagen på en liten ljusning, upp 1,1 enheter till ett index på 86,6. Det är på en skala där 100 är neutralläge.

"Coronapandemin och utökade restriktioner har inneburit ett stentufft år för många butikshandlare. Handeln längtar efter att samhället ska öppna upp igen och när vaccineringen startat kan handlarna skymta en ljusare sommarhandel i horisonten. Att vaccinationsprocessen inte stoppas upp ytterligare är avgörande för butikerna" säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

I den del av handeln som levererar till restauranger och offentlig sektor, partihandeln, backar index med 4,1 enheter till 91,2. Där verkar återhämtningen fjärran.

I e-handeln har situationen varit den omvända under pandemin. Den enligt Svensk Handel "urstarka" framtidstron i sektorn minskar dock med 5,6 enheter till 113,9. Trots det är optimismen högre än för ett år sedan.

Lars Larsson/TT