AI OCH AUTOMATISERING

Varannan svensk tror att ChatGPT kan hjälpa dem i jobbet

Hälften av Svenskarna tror att ChatGPT kommer att förenkla arbetslivet. Bild: Michael Dwyer

Samtidigt använder bara 17 procent AI-tjänster i jobbet.

Enligt en ny Sifo-undersökning med 1 264 svenskar gjord av Kvadrat är 49 procent av arbetande svenskar positiva till AI-tjänster som ChatGPT.

Av dessa svarar 38 procent att de tror att ChatGPT kommer att förenkla arbetslivet och hjälpa dem att spara tid. 11 procent tror att tjänsten kan utveckla deras kompetenser.

– Det har pratats länge om AI-revolutionen men först nu, med kraftfulla verktyg som ChatGPT, har AI-nyttan tillgängliggjorts för fler. Det går snabbt nu och det gäller att hänga med. Det enklaste sättet att förstå möjligheterna med AI är genom att pröva. En AI-tjänst kommer inte att ta ditt jobb utan andra människor som använder AI, säger Isac Hellwig, vd för Kvadrats inkubator Inkubik, i ett pressmeddelande.

I dagsläget använder endast 17 procent en AI-tjänst i jobbet i någon utsträckning och bara en procent använder AI-tjänster dagligen.

Majoriteten av ChatGPT-användare är män i storstäder. Skillnaden mellan människor i olika åldrar är något överraskande inte särskilt stor, fastslår undersökningen.