DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Krönika: Därför behöver Sverige platt skatt

Benjamin Dousa, vd för tankesmedjan Timbro. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Vissa skatter är skadligare för ekonomin än andra. Det menar Timbros vd Benjamin Dousa. I en krönika i Smedjan skriver han att vi har skatter på de skadligaste områdena och föreslår att Sverige ska göra som flera andra europeiska länder: införa platt skatt.

Höga skatter på arbete hör till de mest skadliga, påpekar Benjamin Dousa och konstaterar att den svenska marginalskatten, inklusive arbetsgivaravgifter, på arbete toppar på 66 procent, som betalas av personer med en månadslön på drygt 49 000 kronor.

”En miljon löntagare betalar statlig inkomstskatt, så det handlar inte om en särskilt liten grupp i samhället”, skriver Benjamin Dousa.

Han vill att den statliga inkomstskatten tas bort helt och hållet och bara betala kommunalskatten som i genomsnitt ligger på 32 procent.

”Det betyder att inkomstskatten skulle vara platt, det vill säga att du betalar samma skattesats oavsett hur mycket du tjänar. Flera europeiska länder har i dag platta skatter, exempelvis Estland, Rumänien och Bulgarien”, skriver han och avslutar:

”I ett läge där Sverige har lägst tillväxt i EU borde skattefrågan vara högaktuell. Platt skatt skulle öka tillväxten, göra skattesystemet mer rättvist och skapa nya resurser till offentlig sektor.”

Smedjan: Krönika: Sverige behöver platt skatt