ELKRISEN

Sen vårflod trycker upp elpriset

Försenad vårflod trycker upp elpriset, enligt Vattenfall. Arkivbild Bild: Junge, Heiko NTB/TT

Ekonomi (TT)

Det ovanligt kalla aprilvädret fortsätter in i maj och det bidrar till att försena vårfloden, vilket i sin tur påverkar elpriserna uppåt, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Enligt den statliga kraftkoncernen är vårfloden "ett par veckor försenad".

Beskedet kommer inför det årliga service- och underhållsstoppet för kärnkraftsreaktorn Forsmark 1, som inleds på lördag.

Stoppet för Forsmark 1 gör att effekten går ner i elområde 3, men enligt Vattenfall är elöverföringen mellan elområdena stabil vilket gör att just detta leder till mindre prisskillnader mellan elområden.

"Elprisområdesskillnaderna är fortsatt små och det som framförallt bidragit till detta är att priserna på kontinenten har varit mycket lägre och det har, trots tillfälliga avbrott, varit god tillgång på kärnkraft", skriver Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall.

Den förväntade tillrinningen från vårfloden till de svenska och norska vattenmagasinen är ett par veckor försenad men den hydrologiska balansen har förbättrats i det nordiska elsystemet, enligt Vattenfall.

I elområde 1 och 2 låg medelspotpriset på 66,5 öre per kilowattimme i april, medan det i elområde 3 låg på 68,7 öre och i elområde 4 på 73,9 öre, enligt Vattenfall. I fjol låg det i april i elområde 1 på 52,9 öre, elområde 2 på 53,6 öre, i elområde 3 på 89,2 öre och i elområde 4 på 113,8 öre.

Joakim Goksör/TT