JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Vd:s dotter gör företaget mer jämställt

Svenska företag som leds av en manlig vd med döttrar blir mer jämställda, men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det, enligt en ny forskningsstudie. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Arbete (TT)

Företag som leds av manliga vd:ar som har döttrar blir mer jämställda. Men jämställdhet sker först när papporna inser vilka utmaningar kvinnor står inför, enligt en ny studie.

Baserat på samtliga svenska företag som grundades i Sverige mellan 2004 och 2017 framkommer att jämställdhet är mer utbrett när en manlig vd eller grundare har döttrar. Inom sådana bolag ökar andelen anställda kvinnor med i genomsnitt elva procent efter att vd:n får en dotter, jämfört med om han får en son.

Det visar en ny studie gjord av forskare vid Jönköpings universitet, Handelshögskolan i Stockholm och Erasmusuniversitetet i Rotterdam, som har publicerats i forskningstidskriften Management Science.

"Det vi tycker är speciellt spännande är att vi fann att dottereffekten tar tid att mogna och inlärningsprocessen för att inse mer om döttrars sårbarhet börjar först en tid efter att hon föddes", säger Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid Jönköpings universitet och en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

"Dottereffekten"

Att pappor lär sig och utvecklas genom sina döttrar kallas inom forskningen för "dottereffekten", och har tidigare dokumenterats hos konservativa domare i USA samt hos finansiella beslutsfattare. Detta är första gången som liknande tendenser har undersökts bland företagare, enligt studien.

"Visst finns det möjligheter, men jag vill lära min dotter att när Per, 50 år och med 20 år i branschen, börjar tala ned till henne ska hon stå upp för sig själv och göra motstånd", kommenterar en av de svenska vd:ar som ingår i studien.

Finns förändringsgränser

Studien uppger också skillnader hos vd:ar i gruppen som enbart har söner, där uppfattningar som att jämställdheten har "gått för långt" och att de "tvingas" anställa kvinnor är vanligt förekommande.

Samtidigt understryker forskarna att det finns gränser för hur mycket förändring en vd kan genomföra: "När företagen växer och får över tio anställda så börjar grundarna ofta att delegera anställningsprocesser, vilket leder till att effekten på en mer jämställd anställningsprocess försvinner."