DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Sverige behöver inte mer skatteoreda

Tidigare finansminister Mikael Damberg (S) Bild: Caisa Rasmussen/TT

Sverige behöver en stor skattereform, inte mer oreda. Det menar Expressens Ledarredaktion. De ifrågasätter tidigare finansminister Mikael Damberg (S), som har retat upp sig på att gränsen för statlig inkomstskatt har höjts.

Mikael Damberg är irriterad på att fler män än kvinnor tjänar på att gränsen för statlig inkomstskatt har höjts. Men Expressens ledarredaktion menar att samma sak hände även när värnskatten, under den socialdemokratiska regering som Mikael Damberg var del av, sänktes.

”Det var rätt att ta bort värnskatten. Och det är rätt att höja skiktgränsen för statligt inkomstskatt. Det senare brukar partierna vara överens om. Just därför finns en lag som säger att gränsen ska höjas med prisökningarna mellan juni och juni samt med två procent därtill för att skydda reallöneökningar, som trots allt är det normala”, skriver ledarredaktionen och fortsätter:

”Det svenska skattesystemet är numera ett svårbegripligt virrvarr. Det skulle bli ännu kluddigare om indexeringar försvinner, eller pausas. Sverige behöver inte mer oreda, utan tvärtom en stor skattereform igen.”

Ledare: Sabba inte skatterna i feminismens namn