DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

”Ingen välkommen utveckling av kronan”

Riksbankschef Erik Thedéen då finansutskottet har öppen utfrågning om finansiell stabilitet. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Nye riksbankschefen Erik Thedéen är försiktig när han kommenterar den svenska kronans svaga utveckling – men han säger ändå att den inte är välkommen.

– Kronans utveckling som den har tett sig det senaste året, två åren, den är inte välkommen när det gäller att bekämpa inflationen, säger han under en utfrågning i riksdagens finansutskott om finansiell stabilitet.

Kronan har tappat omkring tio procent mot euron bara sedan början av året. En euro kostar nu omkring 11,30 kronor. Thedéen säger att han vill utveckla sin syn på den svenska valutan när riksbanken kommer med sitt räntebesked den 9 februari.

– Exakt hur vi ser på det och på vilket sätt det påverkar vill jag återkomma till i särskild ordning.

Kronan handlas kring de svagaste nivåerna någonsin mot euron. Endast under korta perioder 2009, 2001 samt några gånger under 1990-talet har den svenska valutan handlats på liknande nivåer.

– Min slutsats är att man ska vara försiktig med att dra väldigt rationella förklaringar kring vad som händer på finansmarknader, och det gäller framför allt valutamarknader. De har en tendens att ibland leva sitt eget liv, säger Thedéen.

– Jag ser ofta kommentarer om att nu berodde kronförsvagningen på ett öre på just den här nyheten, och det tror jag man ska vara väldigt försiktig med. Det råder genuint stor okunskap vad som driver valutor åt olika håll.

Niklas Svahn/TT