DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Sämre lönsamhet för Volvo

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt presenterar bokslutet. Bild: Lars Schröder/TT

Ekonomi (TT)

Fordonstillverkaren Volvo missar marknadens förväntningar. Vinsten för fjärde kvartalet blev lägre än väntat.

– Marginalen är under press just nu, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Volvo redovisar nu en vinst före skatt på drygt 10,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 10,2 miljarder kronor samma period året före men var också betydligt lägre än analytikernas genomsnittliga förväntningar (drygt 12 miljarder enligt Bloomberg).

Martin Lundstedt, vd för Volvo, är dock nöjd. Trots att det har varit både röriga och rörliga förutsättningar för Volvo.

– Vi kan konstatera att försäljningen är väldigt stark, vi har bra tillväxt. Men marginalen är under press just nu, säger han till TT.

Dyrare energi och insatsvaror

Volvo har valt att prioritera leveranser enligt plan under det fjärde kvartalet, förklarar han, trots att både energi och insatsvaror har blivit dyrare.

– De sista bilarna har blivit dyra, det har kostat mer för frakt och övertid. Men vi väljer att köra på för att realisera orderboken.

Orderläget för Volvo har gått upp och ner för Volvo mellan kvartalen. Nu under kvartal fyra har Volvo varit något restriktiva med att ta emot order, berättar han. Nettoorderingången minskade med 21 procent under kvartalet.

– Men vi guidar för fortsatt starka marknader.

Martin Lundstedt tycker sig se att läget framåt ser relativt starkt ut för Volvos del, trots att det ropas om lågkonjunktur från olika håll.

– Vi ser att vissa segment hos våra kunder, som sällanköpsvaror, har mattats av. Men i vår bransch ser det stabilt ut. Under flertalet år har vi haft för lite leveranser, och den rullande flottan är för gammal.

Framöver ser Volvo fortsatta utmaningar på grund av problem med leverantörskedjor och högre priser.

Han kan inte säga något om planerna för antalet anställda framöver, annat än att det för Volvos del är viktigt att vara konkurrenskraftiga.

Ansvarsfulla parter

Lundstedt hoppas att parterna i avtalsrörelsen är ansvarstagande, så att vi inte hamnar i en inflationsspiral.

– Vi har det bästa systemet i välden, jag förutsätter att de är ansvarsfulla.

LO har hotat med konflikt om inte kapitalägarna håller tillbaka. Styrelsen för Volvo föreslår nu en ordinarie utdelning på 7:00 kronor per aktie samt en extrautdelning på 7:00 kronor. Det kan jämföras med den totala utdelningen i fjol på 13 kronor.

Martin Lundstedt kan inte tala för ägarna, men ledningen i företaget är måttfull när det gäller sina löner, enligt honom.

– Vi har haft samma utveckling som våra löntagare. Det är viktigt att vi visar följsamhet.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Omsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till 134 302 miljoner kronor, jämfört med 102 378 miljoner kronor ett år tidigare. Vinsten före skatt landade på 10,4 miljarder, jämfört med 10,2 miljarder kronor fjärde kvartalet 2021.

Nettoorderingången minskade med 21 procent under kvartalet.

För helåret 2022 uppgick omsättningen till 473,5 miljarder kronor, mot 372,2 miljarder kronor 2021.

Rörelseresultatet helåret 2022 blev 45 712 miljoner kronor, mot 43 074 miljoner kronor 2021.

Styrelsen för Volvo föreslår nu en ordinarie utdelning på 7:00 kronor per aktie samt en extrautdelning på 7:00 kronor.