RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ekonomer tror ECB sänker räntan i sommar

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, väntas strama åt med räntehöjningar under våren, men kan redan i sommar börja sänka styrräntan, enligt en färsk Bloombergenkät med ekonomer. Arkivbild Bild: Arne Dedert AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Europeiska centralbanken (ECB) väntas höja räntan på insättningar i banken i rask takt i vår, upp från 2,00 till 3,25 procent, enligt en färsk enkät med ekonomer gjord av nyhetsbyrån Bloomberg. Men redan i sommar väntas ECB mjukna och dra ned räntan till 3,00 procent.

Räntehöjningarna under våren kommer enligt ekonomerna i form av två höjningar på 50 punkter (0,50 procentenheter) – i februari respektive mars – följt av en höjning på 25 punkter i maj eller juni. Men i sommar vänder det nedåt igen med 25 punkter.

ECB väntas efter sänkningen ligga kvar på en styrränta på 3 procent året ut, enligt enkäten.

ECB använder tre styrräntor, där insättningsräntan har blivit den kanske viktigaste.

Enligt prissättningen på marknaden kommer ECB att höja insättningsräntan till minst 3,50 procent innan det blir paus i räntehöjningarna.

Ekonomerna i enkäten räknar med att kärninflationen i eurozonen – där man räknar bort livsmedels- och energipriser – toppar på i snitt 5,1 procent under årets första kvartal för att mot slutet av året har backat ned till 3,5 procent.

Joakim Goksör/TT