BOMARKNADEN

Inflation gör prisfall på bostäder ännu större

Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent. Bild: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi (TT)

Priserna på bostäder fortsätter att falla, visar ny statistik. Får bedömarna rätt kommer det snart att handla om värdefall på uppemot 25-30 procent från toppen, om inflationen räknas in.

I december föll priserna på bostadsrätter med en procent, medan villorna sjönk i pris med tre procent jämfört med månaden innan, visar nya månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik som bygger på tiotusentals bostadsaffärer.

– Trenden fortsätter, särskilt villorna är hårt ansatta, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Från toppen våren 2022 handlar det nu om prisnedgångar på 14-15 procent, det är den längsta och också den största nedgången under 2000-talet, enligt Per-Arne Sandegren.

Ingen vändning upp

Och det är inte färdigt, enligt bankekonomer och andra prognosmakare som har nämnt 20 procent som en högst möjlig tänkbar siffra från toppen innan botten är nådd.

– Det är inte orimligt, säger Per-Arne Sandegren.

Det skulle i sådana fall tala för ett par, kanske tre månader till, med sjunkande priser.

– Men det blir i sådana fall ingen vändning som kommer då, utan vi får nog se en betydligt lugnare marknad där priserna stabiliserar sig, säger Sandegren.

Det är i nominella siffror det, vad som står på prislappen. Lägg på tio procent i inflation så har snittbostaden då snarare tappat i grova slängar 30 procent i värde på ett år, om bedömarna får rätt.

"Priserna på bostadsrätter i riket ligger nu på samma nivå som i januari 2020 medan villapriserna ligger +12 procent över priserna som rådde då. Men tar vi hänsyn till inflationen så är priserna i reala termer lägre än då", skriver Svensk Mäklarstatistik.

Små signaler

Även om det mesta är rätt mörkt på konjunkturhimlen, med förväntat ytterligare något högre bostadsräntor, går det att hitta ljusglimtar. Den som letar signaler på att prisnedgången möjligen är på väg att sakta in, kan hitta dessa i Stockholmsområdet där priserna på bostadsrätter legat still de senaste tre månaderna. Vad som händer med priserna i huvudstaden brukar vara en första signal.

– I Storstockholm syns en inbromsning i nedgångstakten senaste månaderna vad gäller bostadsrätter, det är ofta en indikator, säger Per-Arne Sandegren.

Och för den som vill hitta ytterligare positiva tecken så går det att vända på bostadssteken. Det blir något lättare, billigare, att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Det positiva är ju att det är billigare för förstagångsköparna, det är lättare att ta sig in än för ett år sedan, säger Sandegren.

Olle Lindström/TT