ELKRISEN

Karlshamnsverket står nu redo – om det blir en kall vinter

Bild: Johan Nilsson/TT

Staten har nu tillfälligt övertagit kontrollen av stora delar av Karlshamnsverket för att vid nödfall balansera elsystemet. "Blir det en kall vinter är det sannolikt att vi kommer köra det", säger Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät till DN.

I dag och fyra månader framåt står delar av produktionen i oljekraftverket Karlshamnsverket under statens kontroll. Vid risk för obalanser i elsystemet kan 562 megawatt användas som effektreserv på myndighetens begäran.

– Då används det egentligen bara för obalanser eller vid risk för effektbrist, effektreserven aktiveras när marginalerna är små. Det aktiveras operativt och inte från elbörsen, säger Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät till DN.

Sverige är vanligtvis självförsörjande och även exportör av el. Men under ett normalår kan det uppstå importbehovsluckor på 30-40 timmar. Med tanke på Ringhals tillfälliga reaktorskada har importbehovet skrivits upp i Svenska kraftnäts prognoser till 149 timmar, med reservation för att minskad elförbrukning kan minska luckorna.

De senaste årens milda vintrar har Karlshamnsverket inte behövt användas för att säkra den svenska effektbalansen. I fjol gick verket dock igång fem timmar i december för att bistå Polen med nödeffekt.

Huruvida Karlshamnsverket kommer att köras i år beror på utvecklingen av energipriserna i Europa. För svensk del handlar det om väder eller temperatur.

– Blir det en kall vinter är det sannolikt att vi kommer köra det, säger Erik Ek.

Dagens Nyheter: Karlshamnsverket redo – om det blir en kall vinter