DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Stora fastighetsvärden på väg att raderas ut

Stora fastighetsvärden är på väg att raderas ut och byggandet tvärnitar, varnar Handelsbanken i en färsk rapport. Arkivbild. Bild: Pawel Flato/TT

Ekonomi (TT)

Fastighetsmarknaden genomgår just nu ett stålbad på grund av ovanligt hög inflation och snabbt stigande räntor. Stora fastighetsvärden är på väg att raderas ut, enligt en rapport från Handelsbankens ekonomer.

Det kommer allt fler varningssignaler från den svenska fastighetsmarknaden. Antalet transaktioner, både vad gäller privata och kommersiella fastigheter, har fallit. Och bostadsbyggandet ser i år ut att rasa med 40 procent mot fjolåret, enligt Handelsbankens ekonomer.

Trots snabba hyreshöjningar från fastighetsägarna klarar de inte av att helt täcka de snabbt stigande finansieringskostnaderna.

"Vi bedömer att såväl fastighetsvärden som bostadspriser faller med 15 respektive 20 procent”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Kostnader stiger för villaägare

För villaägare med bolån på tre miljoner med rörlig ränta och direktverkande el beräknas kostnader för bara el och räntor att öka med cirka 10 000 kronor per vintermånad, enligt Handelsbankens beräkningar.

Kommersiella fastighetsbolag drabbas samtidigt hårt av dyrare och stramare finansieringsförhållanden, och en våt filt ligger över efterfrågan på lokaler. Det gäller särskilt bolag med handelsplatser, hotell och restauranger i beståndet.

Generellt sett är svenska fastighetsbolag högt belånade, enligt Handelsbanken, med 750 miljarder kronor i utestående obligationer. De närmaste åren förfaller 100-120 miljarder av detta varje år.

Risk för negativt scenario

Nyman tror att de flesta bolag kommer att klara av att lösa sin långsiktiga finansiering med nya obligationslån eller genom bankfinansiering.

"I grunden anser vi att det inte är något fel på bolagen. Det betyder att vi inte ser framför oss att fastighetssektorn stjälper ekonomin. Men det finns ändå en risk för ett mer negativt scenario om större aktörer tvingas till försäljningar av fastigheter", tillägger hon.

När det gäller byggandet räknar Handelsbankens ekonomer med "en kraftig inbromsning" där en del bygginvesteringar skjuts upp och andra ställs in helt och hållet.

Joakim Goksör/TT