DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Dagens siffra: Ekonomin allt viktigare för svenskarna

Rusande priser och högre räntor gör att svenskarna ser den svenska ekonomin som den näst viktigaste politiska frågan. Bara lag och ordning rangordnas högre, visar statistikföretaget Infostats senaste mätning.

Ekonomi rusar på dagordningen och ligger i statistikföretaget Infostats senaste mätning högre än sjukvård, som har legat som stabil tvåa under en längre tid. Från oktober förra året mäter Infostat en ökning på 9 procentenheter, eller 217 procent.

– Signifikant är att ökningen är ihållande. En fråga kan tillfälligt rusa för att sedan falla tillbaka, rejält. Så var det exempelvis med försvarsfrågan i februari/mars. Men det här är något annat, säger Mårten Lindberg, grundare av Infostat.

Han menar att frågan till och med kan gå om lag och ordning.

– Men det beror helt på hur det ekonomiska läget utvecklas under vintern och våren. Ökar boräntorna lite till i kombination med höga livsmedelspriser och energipriser kan det mycket väl bli så, säger han.

En tillfällig nedgång i privatekonomin kan de flesta hushåll klara av, men nu verkar den bli mer djup och långsiktig.

– Det är såklart mer oroväckande, och nu vet man inte vad det blir, säger Mårten Lindberg.

– Ovan på det har signalen från finanspolitiken varit att det är vanskligt att hjälpa hushållen för mycket, eftersom det kan elda på inflationen ändå mer, lägger han till.