Bostadspriserna fortsätter att falla

Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent. Bild: TT

Ekonomi (TT)

Priserna fortsätter att falla för både bostadsrätter och villor. I augusti sjönk de i med i snitt 2 procent i hela riket jämfört med juli.

– Vi har nog nått botten snart, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Inflation, stigande boräntor och skenande energipriser ligger bakom den fortsatta nedgången på bostadsmarknaden, enligt Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Signalerna från omvärlden är att det kommer att vara en fortsatt negativ utveckling för räntor, inflation och elpriser. Det gör att det blir ett lock på bostadsmarknaden, antalet transaktioner är betydligt lägre än föregående år.

Priserna sjönk i samtliga storstadsområden, för både bostadsrätter och villor. Störst var nedgången för villor i Storstockholm, med en minskning på fyra procent jämfört med juli. Minst nedgång var det för bostadsrätter i Stormalmö där det backade med en procent.

Sett över de tre senaste månaderna är nedgången nu runt tio procent i Stockholmsområdet.

– Osäkerhet är något som alla konsumenter ogillar, man vill veta spelplanen. I ett så här osäkert läge som det är nu så är det många som avvaktar, säger Hans Flink.

Höga elpriser största faktorn

Elpriserna är det största osäkerhetsfaktorn, menar Hans Flink, eftersom man inte vet hur de kommer att utvecklas framöver.

– Det är ju chockartiklar om elpriserna varje dag i medierna. Det talas om att man ska ha en buffert på 50 000, vem har det? Det slår framför allt mot bostadsmarknaden för villor.

I slutet av september kommer Riksbanken att meddela en ny höjning av styrräntan. Hans Flink tror dock inte att det kommer påverka bostadsmarknaden nämnvärt.

– Historiskt sett är det fortfarande väldigt låga räntor, det är inte så länge sedan vi hade tvåsiffriga räntor, men folk har glömt det. Räntehöjningen är nog inte avgörande, de har ju redan aviserat om den så det är med i folks medvetande.

Botten snart nådd

Även om det är en fortsatt nedgång på bostadsmarknaden syns tecken på att det håller på att stabiliseras, enligt Hans Flink. Bland annat för att säljares och köpares förväntningar börjar mötas.

– Man ser att nedgången går långsammare nu än tidigare, det brukar vara en indikation på att botten snart är nådd.

Men om elpriserna fortsätter att gå upp kommer politiska åtgärder att krävas, tror Hans Flink.

– Det är rimligt att tro att den nya regeringen kommer att göra någonting, om elpriserna består kanske man måste gå in med subventioner för att underlätta för bostadsmarknaden.

Annika Andersson/TT