19 och 20-åringar ska få låna till körkort

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under pressträff med sommarregeringen. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Politik (TT)

Möjligheten att få CSN-lån för att ta körkort utökas, meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på torsdagens pressträff med regeringen.

Enligt infrastrukturministern är det vanligaste skälet till att inte ta körkort att man inte har råd. För att fler ska få bättre chanser på arbetsmarknaden utökas rätten till CSN-lån.

– Ytterligare 200 000 får möjlighet, nu när även unga som är 19 och 20 år med gymnasiekompetens får låna. Oavsett om de är arbetslösa eller inte, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Sex av tio arbetsgivare ställer körkort som krav i dag, enligt Eneroth.

– Det kommer att stärka deras (19 och 20-åringarna) position på arbetsmarknad och underlätta att få jobb, säger han.

Tidigare har 34 000 personer fått lån till att ta körkort. De var färre än regeringen räknat med.

TT: Hur många tror du att det kan bli den här gången, 200 000 har rätt till det?

– Man får väl sikta på en 50 000, men man får hoppas på så många som möjligt, säger Eneroth.

Från 1 december ska man kunna få lån.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar på pressträffen att regeringen tar initiativ till en veteranstrategi. 70 000 män och kvinnor har deltagit i svenska försvarets internationella uppdrag senaste åren, enligt försvarsministern.

– Arbetet som nu inleds handlar om uppföljningen i till exempel hälso- och sjukvård, psykologiska delar. Det handlar om rehabiliteringsfrågor och synen på hela människan. Det handlar om hur deras erfarenheter kan tas till vara i arbetslivet, säger Peter Hultqvist.

Han lyfter också att veteraner som jobbat i konfliktområden är en positiv resurs för samhället eftersom deras unika erfarenheter av arbete i svåra miljöer kan överföras till civilt arbete i Sverige.

Lars Larsson/TT

Helena Björk/TT