RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ny räntehöjning i Brasilien – elfte i rad

Priserna i Brasilien stiger, och landets centralbank vidtar åtgärder. Arkivbild. Bild: Silvia Izquierdo/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

I skuggan av amerikanska centralbankens räntehöjning höjer Latinamerikas största ekonomi räntan med 50 punkter.

Det är den elfte höjningen i rad i Brasilien, och den så kallade selicräntan är därmed uppe i 13,25 procent – den högsta nivån sedan januari 2017.

Brasiliens centralbank har varit en av de mest aggressiva i världen vad gäller att bekämpa inflationen. I mars 2021 låg räntan som jämförelse på rekordlåga 2 procent.

Den då låga räntan sattes för att få fart på landets ekonomi efter pandemin, men snart fick centralbanken i stället ändra inställning till att bekämpa de stigande priserna – framför allt på mat och bränsle – som slår mot landets konsumenter.

Tre gånger i rad höjdes selicräntan med 150 punkter vardera fram till februari i år, därefter har tre på vardera 100 punkter följt.

Inflationen i maj sjönk förvisso med 0,4 procentenheter, men de 11,73 procenten är långt i från Brasiliens mål på 3,5 procent. Analytiker bedömer att räntehöjningarna kommer att ha effekt och att inflationen är nere på 8,89 procent i slutet av året. Men det riskerar att ske på bekostnad av den ekonomiska tillväxten, som tros landa på svaga 1,2 procent i år.