KRIGET I UKRAINA

Regeringen öppnar för mer Ukrainahjälp

Utrikesminister Ann Linde (S) intervjuas av medier efter Ukrainas president Volodymyr Zelensky tal till Sveriges riksdag. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Den dagen kriget i Ukraina är slut ska landet byggas upp igen.

Detta med hjälp av Sverige.

Det utlovar bland andra utrikesminister Ann Linde (S).

Hon var en av många politiker som lyssnade på president Volodymyr Zelenskyjs tal inför riksdagen. I talet tackade han för all svensk hjälp samtidigt som frågan lyftes kring ytterligare stöd, bland annat kring återuppbyggnaden av landet i form av infrastruktur och liknande.

– Vi är absolut beredda att göra det och vi kommer att komma med flera initiativ, säger Linde och fortsätter:

– Ukraina måste byggas upp efter den här massiva förstörelsen som ryssarna orsakat. De miljoner ukrainare som flytt vill komma tillbaka men då måste de ha något att komma tillbaka till.

På frågan om regeringen är beredd att ge ytterligare militärt stöd, säger Linde:

– Vi har fått långa listor av Ukraina. Det jag kan konstatera är att EU bara den senaste veckan fördubblat stödet gällande så kallade dödande vapen.

– Om kriget fortsätter så är både vi och EU beredda att ge mera militärt stöd.

Stående ovationer

Den ukrainske presidenten fick stående ovationer i riksdagen efter sitt tal och utrikesministern var en av många som personligen berördes.

– Hans ögon och beslutsamhet och sorgen som också finns... den känner man verkligen. Jag har träffat honom många gånger och han är ingen politiker som stryker medhårs. Han är verkligen bra på att förmedla den styrkan som finns men också sorgen, säger Linde.

Historisk händelse

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallade talet en historisk händelse och precis som Ann Linde lyfter han möjligheten att bistå Ukraina.

– Det var en blandning mellan djupaste allvar men också en smittsam optimism om att kunna bygga upp sitt land. Jag tror alla europeiska länder är oerhört angelägna om att bidra men där är vi inte ännu utan just nu är vi mitt uppe i kriget.

Tobias Österberg/TT