CORONARESTRIKTIONERNA

Toppen av pandemin troligen passerad

STOCKHOLM 20220217Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under onsdagens myndighetsgemensamma pressträff om läget under coronapandemin.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT
Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen, och Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

Coronaviruset (TT)

Toppen på smittspridningen kan ligga bakom oss, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Pandemin är i en ny fas i Sverige, konstaterar avdelningschef Britta Björkholm.

Hon inledde torsdagens myndighetsgemensamma pressträff med välkomna ord:

– Vi börjar med dagens viktigaste budskap: Vi har en hög immunitet i befolkningen, både genom att många är vaccinerade och att många genomgått infektioner med covid-19.

Närapå all smittspridning – som fortfarande är hög – sker med virusvarianten omikron. Läget inom sjukvården förblir ansträngt trots färre fall med allvarlig sjukdom.

Rekommendationen kvarstår att ovaccinerade vuxna bör undvika trängsel inomhus, likaså att den som känner sig sjuk ska stanna hemma tills man känner sig frisk.

Intresset falnar

TT: I vilken utsträckning fortsätter människor att vaccinera sig?

– Vi har signaler på att intresset möjligen minskat en aning, svarar Britta Björkholm.

Varför det sker är inte färdiganalyserat. Det kan bero på minskad motivation eller på att många har varit infektionssjuka de senaste veckorna och därför inte kunnat vaccinera sig, enligt henne.

FHM:s rapportering har gått in i ett nytt skede.

– Övervakningen av data över bekräftade fall kommer att kompletteras med andra källor, säger Britta Björkholm och exemplifierar med frågor till allmänheten om sjukdomsbesvär.

Den ändrade rapporteringen påverkar jämförbarheten över tid.

Över 16 700 döda

Totalt har 4 724 809 personer i Sverige, 18 år och äldre, fått en tredje dos covidvaccin, vilket motsvarar 57,2 procent av befolkningen i den åldersgruppen, enligt FHM:s statistik som baseras på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

I åldersspannet från tolv år och uppåt har sammanlagt 7 562 165 personer fått minst två vaccindoser. Det motsvarar 84,1 procent av befolkningen i åldersgruppen.

Hittills har totalt 16 768 smittade personer avlidit under pandemin, enligt FHM.

En vaccinatör ger en man en dos covidvaccin. Arkivbild. Bild: Erik Mårtensson/TT