DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Ledare: ”Ett angrepp på valfriheten”

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom och statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff tillsammans med angående friskolor. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Med regeringens förslag om begränsad skolpeng till friskolor ska man "ta tillbaka kontrollen" i skolan, enligt statsministern. Retoriken bygger på orealistiska antaganden om friskolesystemet, skriver Henrik L Barvå på NWT:s ledarsida.

Förslaget, väntas träda i kraft redan i juni vilket sker samtidigt som Riksrevisionens pågående granskning av skolpengen beräknas vara färdig. Då missar man möjligheten syna om utredningen, som ligger till grund för förslaget, är verklighetsfrämmande och ett angrepp på valfriheten, menar debattförfattaren.

"Men på det orkar alltså inte regeringen vänta”, skriver han.

En potentiell risk med förslaget är att regeringen ger kommuner uppdraget att bestämma basnivån för skolpengen. Det kan ge dem fritt svängrum att göra godtyckliga avdrag till vinstdrivande skolor för att minska sina utgifter.

"Det krävs inte en doktorsavhandling för att inse att det kommer var frestande för kommunledningar, särskild med ansträngd ekonomi, att finna ursäkter för att besluta om stora avdrag", skriver Henrik Lars Barvå.

Nya Wermlands-Tidningen: Ett angrepp på valfriheten