Det här står på företagens önskelista

Björn Lindgren, avdelningschef, bjuder på sin version av Tennysons klassiska dikt Nyårsklockan. Bild: Gorm Kallestad/Svenskt Näringsliv

Nytt år, högt ställda förväntningar. Björn Lindgren, avdelningschef, Svenskt Näringsliv, ger sin version av Nyårsklockan, där den röda tråden är företagens önskningar till kommunen.

Ett nytt år ska snart ringas in och 2021 ska ringas ut.

Ett nytt år ger förhoppningar om att det kommande året ska vara lite bättre än det år som avslutas. Det är något som mänskligheten på många sätt också har upplevt under de senaste århundradena när vi ser till levnadsstandard.

Glädjande för företagen är att det lokala företagsklimatet i år var det bästa på länge. Kommunerna har en bättre förståelse för företagen och har tagit steg framåt vad gäller till exempel service och i dialogen med företagen.

För företagare finns det ändå mer att önska. Inför tolvslaget läses Tennysons klassiska dikt Nyårsklockan på Skansen. Låt mig bjuda på en version av Nyårsklockan där den röda tråden är företagens önskningar till kommunen.

Ring, klocka ring i bistra regelkrånglet mot paragrafernas rytteri och juridikens mystik den gamla byråkratin lägger sig att dö. Ring själaringning över blankett och oförståelse. Ring in det nya och ring ut det gamla vid årets första företagarkontakt.

Ring fyrkantighet från myndigheten ut, och ring in förståelse för företagare som famlar. Ring företagarnas oro ut och stressens bort och ring tröst till ångestfylld entreprenör.

Ring långa handläggningstider ut för alla och envar och ring till tydliga besked på ansökans svar. Ring ut upphandlingar som ingen förstår och skallkrav som leverans på ej går.

Ring in en klok och högre styrning i kategorier, i enkla krav. Ring ut bekymren från brott och otrygghet och ring den frusna tiden åter varm.

Ring ut okunskapen kring företagarens utsatthet men ring till den kunskap som från dem bjuds. Ring ut den detaljstyrning som blott begränsar, stoppar kreativitet, hindrar utveckling.

Ring in ett omfamnande av framtidstro och ring till mänsklighetens skaparkraft. Ring, klocka ring och coronans grepp ge vika; det dagas, entreprenörerna fram i styrka går!

Ring ut, ring ut de arma coronans år, ring in till återgångens vår. Ring in den tid, då företagarna befrias ur myndighetsdjungelns dunkla tid. Ring mörkrets byråkrati bort ur alla vrår; ring dem in, de förstående myndigheterna.