KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Löfven om svikna klimatlöftet: "En skam"

Stefan Löfven välkomnas till klimatmötet av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Bild: Christopher Furlong/AP/TT

Klimat (TT:s utsända i Glasgow)

Hårda förhandlingar in i kaklet. Det väntar sig statsminister Stefan Löfven (S) under klimatmötet i Glasgow. Han hoppas också att rika länder ska leverera på löftet om mångmiljardstöd till fattigare länders klimatarbete.

– Det är en skam att vi inte har gjort det.

Köerna ringlar långa in till i klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Inte bara ska över 120 världsledare delta i FN-konferensen – mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är också ackrediterade till mötet som pågår i tolv dagar.

För att släppas in på mötesområdet krävs munskydd och ett dagsfärskt covid-test. De långa köerna i den skotska höstkylan ska på morgonen redan ha fått vissa att vända om, de beslutade sig att jobba från hotellrummen av rädsla för att inte hinna in i tid.

Ett varmare välkomnande har världsledarna fått. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och FN:s generalsekreterare António Guterres har tagit emot en efter en med stora leenden och armbågshälsningen som har blivit populär under pandemin.

Många tal

Vid lunchtid inleds det två dagar långa mötet med presidenter och premiärministrar. USA:s president Joe Biden är på plats, liksom Frankrikes dito Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Förhoppningen är att världsledarna ska sätta tonen för mötet – att ambitionerna ska höjas och matcha vad de lovade i Paris för sex år sedan. Under eftermiddagen kommer talen att avlösa varandra, men världsledarna har uppmanats att begränsa sina anföranden till tre minuter.

Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla sitt tal kring klockan 15.30, svensk tid.

– Nu inleds förhandlingarna och det är mycket som står på spel, säger han på en presskonferens i Glasgow.

– Det är uppenbart att det kommer att vara hårda förhandlingar in i kaklet. Fler behöver göra mer för att säkerställa att målet om att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kan nås. Vetenskapen är mycket tydlig, vi måste snabba upp genomförandet av Parisavtalet.

"En skam"

I Köpenhamn 2009 lovade rika länder att bidra med 100 miljarder dollar om året fram till 2025 för att finansiera klimatomställningen i fattigare länder. Det löftet har ännu inte nåtts.

– Det är en skam att vi inte har lyckats med det hittills och det kommer att försvåra förhandlingarna, säger Löfven.

Ländernas sammanlagda klimatåtaganden är inte tillräckliga för att leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala temperaturökningen till väl under 2 grader. Men Löfven ser ändå positiva signaler och tar bland annat G20-ländernas överenskommelse i helgen om att begränsa temperaturökningen globalt till 1,5 grader som ett exempel.

– Fler och fler pratar om 1,5 grader som uppnåeligt. Det går att komma framåt bara den politiska viljan finns och om den politiska viljan finns i Glasgow går det att uppnå resultat, säger han.

Sofia Eriksson/TT

Maria Davidsson/TT

Långa köer för att komma in på klimatmötet COP26 i Glasgow. I två dagar kommer världsledare att mötas och tala – kan de bidra till att höja ambitionerna? Bild: Anna Johnson/AP/TT

Fakta

FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.

Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.