DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Tillväxtverket fick bakläxa – lägger ansvaret på företagen

Bild: Janerik Henriksson/TT, Berg-Rusten, Ole, Tillväxtverket

Efter att Tillväxtverket fått backning på hur ansökningar om korttidsstöd har bedömts läggs nu ansvaret för att få felaktiga beslut rättade på företagen. I ett brev till 19 000 berörda företag varnar myndigheten för att en ansökan kan betyda ännu längre handläggningstider. ”Katastrofalt”, säger Andreas Åström på Almega.

Högsta förvaltningsdomstolen slog nyligen fast att Tillväxtverkets tolkning av jämförelsemånad vid beslut om korttidsstöd inte är korrekt, vilket innebär att mängder av felaktiga beslut har fattats sedan pandemin började. Det ska vara den månad som infaller tre månader innan den månad då myndigheten har fattat sitt beslut om stöd för företaget, och inget annat.

Enligt Tillväxtverket handlar det om att det är ”en mindre grupp företag” som kan gynnas av att byta jämförelsemånad, omkring 2 000 företag.

Skickat brev till nästan 20 000 företag

I ett brev till företag som anses vara berörda informerar Tillväxtverket om att företagen senast den 20 juli kan skicka in en ”komplettering med begäran om ändring” av jämförelsemånad. Den som har flera pågående ärenden som gäller stöd för både 2020 och 2021 behöver skicka in en komplettering för varje stöd och bifoga ”eventuella underlag för giltig frånvaro”.

”Gör ett noga övervägt val innan du begär ändring. Ändringsbegäran förlänger handläggningstiden”

Myndigheten markerar samtidigt att en begäran om att ändra jämförelsemånad kan förlänga handläggningen. ”Gör ett noga övervägt val innan du begär ändring. Ändringsbegäran förlänger handläggningstiden. Det är du som avgör om företaget vill använda möjligheten att begära ändring av jämförelsemånad.”

”Handläggningshaveri”

Almega Tjänsteföretagen tror att det är betydligt fler än 2 000 företag som berörs, bland annat med tanke på att många som fick avslag första gången inte har brytt sig om att ansöka om stöd igen, konstaterar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

– Att lagstiftningen inte har tolkats korrekt innebär att problemen i handläggningsförfarandet växer ytterligare. Det här skapar stora svårigheter för Tillväxtverket som redan befinner sig i ett handläggningshaveri. Med tanke på hur många fall som har hanterats låter 2 000 som en låg siffra.

”Katastrofalt att så många företag nu är tillbaka på ruta ett”

Nu är det upp till företagen att göra en bedömning av om det är värt att begära en omprövning, men det är problematiskt, enligt Andreas Åström.

– Under pandemin har företagen haft stora ekonomiska problem samtidigt som de har tvingats brottas med Tillväxtverket för att få pengarna som de har rätt till. Därför är det katastrofalt att så många företag nu är tillbaka på ruta ett och än gång tvingas gå igenom sina ansökningar.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Hur ser du på att det är upp till företagen att agera för att Tillväxtverket ska gå tillbaka och ändra beslut som nu har visat sig vara fattade på felaktig grund?

– Ett genomgående problem under pandemin är att staten har använt företagen som en krockkudde. Att företagen ska administrera korttidspermitteringarna innebär att staten överlåter risken på dem i ett läge där de upplever den största ekonomiska krisen på länge. Det är en dålig lösning.

Kafkaprocess

Almega har därför föreslagit att systemet inför framtiden görs om så att stödet går direkt till individen, och inte via företaget, förklarar Andreas. Tanken med korttidspermitteringar är att rädda jobb och så har också skett, men det hade gått att rädda ännu fler jobb och företag om handläggningen hade varit vassare, poängterar han.

– Problemet är att när det har funnits någon liten tveksamhet kopplad till ansökan – då har Kafka-processen dragit i gång och företaget har hamnat i Tillväxtverkets byråkratiska kvarnar.

I en kris måste den här typen av system vara effektiva och snabba, men det har inte varit fallet när det gäller Tillväxtverket, konstaterar Andreas Åström.

– I stället har det utgjort en stor extra belastning för företagen när de har befunnit sig i en svår kris. Många har valt att helt strunta i att söka stöd för att det är alldeles för byråkratiskt och komplicerat, eller så har de gett upp och inte orkat söka stöd mer än en gång.

Att be företagare att lägga tid på administration och kompletteringar för fel som inte de har begått uppfattas som tondövt

Mattias Andersson, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund och själv småföretagare, anser att företagen borde ha fått längre tid på sig än till den 20 juli att begära en ändring av jämförelsemånad. Till exempel till slutet av augusti när semestersäsongen klingat ut.

– Det hade varit en schystare attityd från Tillväxtverkets sida. Företagen behöver lägga fokus på att rädda det som räddas kan och bygga upp en buffert igen. Att då be företagare att lägga tid på administration och kompletteringar för fel som inte de har begått uppfattas som tondövt.

”Indirekt hot”

Han misstänker att långt ifrån alla småföretagare ens kommer att ansöka om en omprövning.

– Många orkar helt enkelt inte göra de här kompletteringarna. Nu när restriktioner tas bort och det börjar hända saker i hotell- och restaurangbranschen vill de fokusera på att driva sin verksamhet och göra det som de brinner för.

Mattias Andersson, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund och själv småföretagare. Bild: © Anna Nordström

Formuleringen om att den som skickar in en ändringsbegäran får räkna med längre handläggningstider är Mattias Andersson kritisk till.

– Det kan ju lätt tolkas som ett indirekt hot – ”är du helt säker på att du vill göra det här?”. Det förlänger handläggningstiden och riskerar att skapa ännu mer osäkerhet bland de företagare som redan råkat illa ut.

Tillväxtverket svarar på kritiken

När Tillväxtverkets presstjänst svarar på TN:s frågor via mejl visar det sig att brevet har gått ut till över 19 000 berörda företag men myndigheten hävdar att det ”bara” är omkring 2 000 som har påverkats negativt av att beslut fattats på felaktiga grunder.

Hur många har fått det här brevet?

”Utskicket har gått till totalt 19 023 företag som har ärenden för 2020 eller för både 2020 och 2021. De som har fått utskicket är de som enligt domen har en annan jämförelsemånad än den som Tillväxtverket tidigare tillämpat och därmed har rätt att begära byte. Detta betyder dock inte att alla 19 000 kommer att gynnas av ett byte, där är siffran cirka 2 000.

Exkluderade från utskicket är de som är i en överklagandeprocess och finns hos förvaltningsrätten. Dessa företag kommer att få separat information när deras ärende återförvisas till oss eller dom har fallit i ärendet.”

Stämmer det att bara 2 000 företag berörs av att fel jämförelsemånad använts, med tanke på att till exempel de över 25 000 företag som ansökte om korttidsstöd under mars 2020 fick besked under april eller senare, och därmed bedömdes enligt fel jämförelsemånad?

”Den stora majoriteten ärenden som skulle få en annan jämförelsemånad med den nya definitionen har samma anställda även om de skulle byta jämförelsemånad, och påverkas alltså inte av domen. Vi har gjort körningar av samtliga ärenden i 2020-stödet, och våra analyser indikerar att det rör sig om cirka 2000 företag som skulle kunna gynnas av ett byte.”

Hur många har fått avslag totalt sedan mars 2020?

”Totalt för 2020- och 2021-stödet är det 8 761 ärenden fördelat på 7 766 företag som har fått avslag sedan mars 2020.”

Myndighetens brev till drabbade företagare

Du berörs av Högsta förvaltnings-domstolens dom i frågan om jämförelsemånad vid korttidsarbete

Högsta förvaltningsdomstolen har prövat frågan om hur jämförelsemånaden ska fastställas enligt lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. Domen skiljer sig från Tillväxtverkets tolkning och innebär att jämförelsemånad är den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad då Tillväxtverket fattade beslut om godkännande av stöd, även om jämförelsemånaden infaller under stödperioden.

Vi kontaktar dig som har ett pågående ärende hos Tillväxtverket och som omfattas av möjligheten att begära ändring av jämförelsemånad.

Det är endast företag där jämförelsemånaden i och med domen skiljer sig åt från den som Tillväxtverket tidigare har använt som berörs. Tillväxtverkets analyser visar att för de flesta företag innebär en ändrad jämförelsemånad ingen förändring av rätten till stöd. En mindre grupp företag kan gynnas av att byta jämförelsemånad. Detta gäller främst företag som tidigare fått avslag på en eller flera anställda i ansökan. Det finns även företag som missgynnas av att ändra jämförelsemånad.

För att kunna urskilja vilken som är företagets nya jämförelsemånad enligt Högsta förvaltningsdomstolen jämför du befintlig jämförelsemånad med den månad som infaller tre månader innan det första beslutet företaget fick från Tillväxtverket gällande ansökan om stöd för korttidsarbete. Läs mer här för ytterligare information.

Hur begär jag ändrad jämförelsemånad?

Du har nu möjlighet att inom tre veckor skicka in en komplettering med begäran om ändring, detta ska göras senast 20 juli.

Du begär ändrad jämförelsemånad genom att skicka in en komplettering i Min ansökan via kompletteringsformuläret “Jag vill ändra min ansökan/avstämning” och skriver att du vill byta jämförelsemånad för det stöd du vill ändra. Om du har pågående ärenden både gällande stöd för korttidsarbete 2020 och 2021 och vill ändra i båda behöver du skicka in två kompletteringar, en för varje stöd. Det är viktigt att du bifogar eventuella underlag för giltig frånvaro.

Gör du ingenting kommer din jämförelsemånad att förbli oförändrad. Om du ändå vill meddela att du inte vill begära ändring av jämförelsemånad kan du göra enligt instruktionen ovan, men ange att du inte vill byta jämförelsemånad.

Gör ett noga övervägt val innan du begär ändring. Ändringsbegäran förlänger handläggningstiden.

Vad händer nu?

Det är du som avgör om företaget vill använda möjligheten att begära ändring av jämförelsemånad. Alla företag gynnas dock inte av att byta jämförelsemånad och ett byte kan därför innebära ett lägre stöd för korttidsarbete.

Du finner mer information om jämförelsemånad och hur du går tillväga för att skicka in en begäran om ändring här. Tänk på att du måste begära ändring av jämförelsemånad senast 20 juli.

Hälsningar

Tillväxtverket