DE SVENSKA LÖNERNA

Sätta lön efter prestation – så gör du

Bild: Jessica Gow/TT

Om lönerna är individuella kan företaget få mer motiverade medarbetare som arbetar hårdare mot verksamhetsmålen. Det menar Teknikföretagens rådgivare Magnus Nyberg, som tipsar om vad en arbetsgivare ska tänka på.

– Det är vanligt att man betalar lika till alla därför att det är lätt och smidigt och att man upplever att lika fördelning till alla blir mer rättvist. Men i realiteten är det ju tvärtom, säger Magnus Nyberg till Magasin t: från Teknikföretagen.

Han betonar att det är jobbigt att jobba med individuell lönesättning, men att det inte är fel att belöna dem som presterar mer än andra.

– Det du vinner som arbetsgivare är motiverade medarbetare som lägger i en extra växel för att nå affärsmålen. Det du vinner som medarbetare är att du ser att om du jobbar hårdare, tar mer ansvar och kompetensutvecklar dig så får du också en mer positiv löneutveckling, säger Magnus Nyberg.

Hans tips handlar bland annat om att företaget ska ha tydliga lönekriterier och att företaget ska kunna förklara vad de individuella skillnaderna beror på.

– Ju tydligare du kan motivera detta, desto bättre, säger Magnus Nyberg.

Magasin t:: Tips: så sätter du lön utifrån prestation