DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Så vill Stockholm lösa kompetenskrisen

Bild: Duygu Getiren/TT

En ny tjänst, som ska få fler att gå lärlingsutbildningar. Det är ett av förslagen i den blågröna majoritetens budget i Stockholms stad. ”Vi vet ju att de absolut bästa yrkesutbildningarna är när branschen finns med”, säger Karin Ernlund (C).

Kompetensbristen är företagens största tillväxthinder. Av de företag som vill växla upp efter pandemin uppger närmare åtta av tio att de inte kan rekrytera, enligt en färsk undersökning av Svenskt Näringsliv. Detta trots att arbetslösheten är hög och att allt fler människor riskerar att hamna i långsiktigt utanförskap.

1,3 miljoner människor i arbetsför ålder försörjer sig inte genom eget arbete, och siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet långtidsarbetslösa närmar sig 200 000 personer.

Stockholms stad vidtar nu åtgärder. I kommunens budget, som presenterades häromveckan, finns ett antal förslag. Ett viktigt fokus är att det satsas mer på yrkesutbildningar, konstaterar arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C).

– Vi har ett antal satsningar på det som vi kallar för snabbspår till jobb. Det handlar om att bygga ut och få fler branschråd kopplade till våra yrkesutbildningar. Vi vet ju att de absolut bästa yrkesutbildningarna är när branschen finns med och utvärderar och designar våra utbildningar, säger hon till TN.

I budgeten finns också en särskild satsning på en ny samordningstjänst på arbetsmarknadsförvaltningen, där målet är att få till fler lärlingsutbildningar, berättar hon. En miljon satsas på den nya tjänsten som ska tillsättas den 1 januari. Målet är att personen ska bli en naturlig kontaktyta för företagen som skriker efter kompetens och matcha ihop dem med utbildningar i komvuxpaketet.

– Tanken är att fånga upp företag som vill vara med och driva lärlingsutbildningar. Vi har arbetslösa som säger att de vill läsa utbildningar som leder till jobb och vi har företag som skriker efter kompetens. Vi behöver bara knyta ihop det här så att det blir verkstad, säger Karin Ernlund.

– Det handlar helt enkelt om en särskild resurs som hittar företag och sedan kopplar ihop dem med utbildningssamordnare så att vi kan få till fler lärlingsutbildningar, fortsätter hon.

Hur viktigt är det att ta tag i det här?

– Det är helt avgörande. När jag lyssnar på partiledardebatter vill jag bara kasta mig in. När man är kommunpolitiker och ansvarig för de här frågorna så ser man ju var jobben verkligen finns och vad som behövs, säger hon.

Ska arbetslösheten brytas kommer det krävas ett batteri av åtgärder, men satsningarna för att stärka yrkes- och lärlingsutbildningarnas koppling till vad företagen efterfrågar är ett oerhört viktigt steg för att få människor i jobb, anser Karin Ernlund.

– Framför allt bland ungdomar och utrikes födda ser vi att det finns en risk att arbetslösheten biter sig fast och att människor hamnar i ett långsiktigt utanförskap. Vi tror verkligen att just lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar kan göra skillnad.

– Våra ”kombinationsutbildningar” där man kombinerar det svenska språket med en yrkesutbildning, det är snabbspår till jobb på riktigt, säger hon.

Vad är signalen från företagen?

– Företagen vill verkligen vara med och utforma våra utbildningar. Redan i dag har vi flera branscher som är kopplade till våra yrkesutbildningar på Komvux. Men det vill vi bygga ut med fler branscher och fler utbildningar. För vi vet att när företagen engagerar sig och påverkar utbildningarna är det fler som vill söka och fler som får jobb efter avslutad utbildning. Vi vet ju att det här ger goda resultat, säger hon.