KRIGET I UKRAINA

Ryska fartyg i blockad – bananbrist hotar?

En bananbåt till Helsingborg väntas bli den första som berörs av Hamnarbetarförbundets blockad mot ryskägda fartyg. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ukrainakriget (TT)

Hamnarbetarförbundets blockad mot arbete på ryska fartyg har trätt i kraft. En bananbåt, som troligen anlöper Helsingborg på torsdag, väntas bli det första fartyget som drabbas.

– Vi har precis fått hamnarbetarnas besked. Vi har försökt att hitta lösningar i flera veckor, men måste analysera det här, säger Claes Henriksson, kommunikationschef på Total Produce Nordic, som äger grossistföretaget Interbanan, till SVT Nyheter Helsingborg.

Företaget står för en tredjedel av Sveriges bananimport, enligt Helsingborgs Dagblad.

– Det är klart att det riskerar att bli brist på ekologiska bananer, men vi behöver analysera det och se vad det finns för alternativ, säger Henriksson till SVT.

Hamnarbetarförbundets blockad är en protest mot den ryska invasionen i Ukraina.

Alla ryskägda

Den gäller alla ryskägda fartyg, oavsett vilken nationsflagga de har. Enligt fackförbundet är de flesta båtar som kan bli aktuella registrerade utanför Ryssland, exempelvis i Panama, Marshallöarna, Cypern eller Malta.

Det förekommer olika uppgifter om hur många fartyg, eller hur många hamnanlöp, som potentiellt kan beröras.

– Regeringen säger 12 till 18 fartyg om året, har jag läst. Jag vet inte hur de räknar, men det är fullständigt orimligt, säger Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet, till TT.

Enligt Hamnarbetarförbundet kom fyra ryskägda fartyg till svenska hamnar under förra veckan.

Väntar på EU

Regeringens linje är att Sverige inte bör införa en blockad ensamt, utan i stället avvakta ett gemensamt agerande inom EU.

Förutom ryskägda fartyg har Hamnarbetarförbundet även lagt blockad mot arbete med gods på väg till eller från Ryssland på andra båtar.

Det andra fackförbundet som organiserar hamnarbetare, Transport, har inte förklarat blockad mot arbete på ryska fartyg.

Micke Larsson/TT