KRIGET I UKRAINA

Regelkrångel stoppar ukrainska säsongsarbetare – ”Håller inte”

”De vill ju jobba och jag har massor av arbetsuppgifter men just är det 23 personer i limbo i väntan på tillstånd”, säger Rickard Bergqvist. Bild: Mark Hanlon

Inget arbetstillstånd för säsongsarbetare från Ukraina. Men som flykting går det bra. Två lagar krockar med varandra när svenska livsmedelsproducenter ropar efter arbetskraft. Nu befinner sig ett antal personer i limbo i Sverige. ”Jag har massor av arbetsuppgifter”, säger deras chef till TN.

Varje år arbetar stora skaror säsongsanställda i den svenska livsmedelsbranschen, från bärplockning i Norrland till jordgubbsproduktion i Skåne. De som då normalt reser hit för att arbeta gör det med ett arbetstillstånd för säsongsarbetare. Men det finns en viktig punkt i lagstiftningen kring arbetstillstånd: När arbetssäsongen är över ska personen återvända till sitt hemland. De drabbar säsongsarbetare från Ukraina som i många år har arbetat i det svenska jordbruket, bland annat med fruktodlingarna på Eriksgården utanför Ystad. Att återvända hem till ett sönderskjutet land är knappast ett alternativ.

– Vi har tio personer från Ukraina här som kom innan kriget bröt ut och de fick arbetstillstånd utan problem. Lite senare skulle ytterligare tio ha kommit men då hade utreseförbudet för ukrainska män mellan 18 och 60 år trätt i kraft, säger Rickard Bergkvist som driver Eriksgården och snart ska inleda jordgubbsskörden.

För att klara den skulle först 20 personer till och sedan ytterligare 60 personer ha kommit till Ystad från Ukraina, bland annat ett antal kvinnliga familjemedlemmar till dem som redan var här. Men det satte Migrationsverket stopp för, trots att de själva inser att olika delar av den svenska lagstiftningen i det här fallet krockar med varandra.

”För att en person ska kunna beviljas tillstånd för säsongsarbete ska personen enligt svenska lag bedömas ha för avsikt att lämna Sverige när tillståndstiden tar slut. På grund av konflikten i Ukraina kan den bedömningen inte göras. Detta kan uppfattas som motsägelsefullt när det gäller ukrainska medborgare eftersom de kan få ett arbetstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Men det handlar två olika lagstiftningar för två olika typer av tillstånd. Men enligt massflyktsdirektivet får personen snabbt ett beslut och därmed har man rätt att arbeta inom några dagar och det gäller även de gäller personer som vill säsongsarbeta”, skriver Migrationsverket i ett mejl till TN.

Tillståndsprocessen tar tid

Rickard Bergkvist har därför snabbt lagt in ansökningar inom ramen för EU:s massflyktsdirektiv för de, till största delen kvinnor, som har kommit till Sverige. Enligt Migrationsverket ska behandlingstiden för att få ett arbetstillstånd den vägen vara cirka en vecka.

– Men det håller inte. Det har gått drygt två veckor och de sitter fortfarande och väntar. De vill ju jobba och jag har massor av arbetsuppgifter men just är det 23 personer i limbo i väntan på tillstånd, säger han.

Migrationsverket ändrade nyligen reglerna så att de som kom hit från Ukraina innan den 24 februari, när kriget bröt ut, även de omfattas av massflyktsdirektivet. Det underlättar bemanningen inför sommarens verksamhet som också omfattar odlingen av hallon och björnbär och kräver närmare 100 personer under den mest intensiva perioden. De luckor som trots allt uppstår kan fyllas med säsongspersonal från bland annat Rumänien. Samtidigt har många av ukrainarna som egentligen skulle ha kommit arbetat på Eriksgården i många år.

– Vi tänker hela tiden på våra kompisar som vi lärt känna och som är kvar där nere. Det fruktansvärda som händer i Ukraina, människors liv, är viktigare än bärodling. Så frågan är vad som händer när de tidsbegränsade tillstånden som de har här nu går ut. Vart ska de ta vägen då, undrar Rickard Bergqvist