KOMPETENSKRISEN

"Oroande utveckling" för yrkesgrupp i vården

Andelen studenter som tar ut en examen som biomedicinsk analytiker minskar. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Vård (TT)

Allt färre studenter tar ut en examen som biomedicinsk analytiker – trots ökat behov på arbetsmarknaden, inte minst under pandemin.

Enligt Nationella vårdkompetensrådet är utvecklingen oroande.

Under coronapandemin har arbetet med att testa och analysera prover för covid-19 gått på högvarv. Men bristen på legitimerade biomedicinska analytiker i Sverige är stor och var så redan före pandemin.

Nationella vårdkompetensrådet ser hur allt fler studenter inte tar ut en examen.

"Biomedicinska analytiker är en betydelsefull yrkesgrupp inom vården", säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande i rådet, i ett pressmeddelande.

Utbildningen till biomedicinsk analytiker är ett av de legitimationsyrken inom vården med lägst examensfrekvens, enligt rådet. Och andelen fortsätter dessutom att minska. Man ser bland annat hur många studenter hoppar av i slutet av sin utbildning.

"Det är i så fall en oroande utveckling eftersom det innebär begränsningar för framtida karriärmöjligheter att inte ha sin examen att bygga vidare på", säger hon vidare.

Få studenter hoppar även på forskarutbildningen och enligt Jonas Appelberg, verksamhetschef för kliniskt forskningscentrum i Region Örebro, behöver detta analyseras på djupet:

"Kanske finns det en skillnad mellan den förvärvade kunskapen från utbildningen och arbetsgivarnas behov och förväntningar."