DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Myndighetens mejl hamnade i skräpkorgen – nu krävs han på 173 000

”Det måste finnas en proportionalitetsprincip. Jag hade inte sagt något om jag hade fått böta en liten summa, för jag har ju gjort fel”, säger företagaren Morgan Gripson. Bild: Privat

Företagaren Morgan Gripson ansökte om krisstöd men på grund av ett misstag kom ansökan in elva dagar försent. Nu kräver Tillväxtverket att han betalar tillbaka hela summan. ”Företag som kämpar med näbbar och klor under pandemin ska väl inte ha staten som sin fiende”, säger Morgan Gripson till TN.

173 000 kronor. Hela det ansökta beloppet. Så mycket riskerar Morgan Gripsons företag att förlora för att han var några dagar sen med kompletteringar till Tillväxtverket.

– Jag erkänner. Jag gjorde fel, säger Morgan Gripson.

Företaget som har drabbats är städbolaget Välkommen Hem Halmstad AB, där Morgan Gripson är huvudägare. Som sådan har han också varit den som har fått mejlen från Tillväxtverket. Men just det här mejlet, som rörde underlag för tre månaders krisstöd, råkade hamna i skräpkorgen – något som han inte märkte förrän det var försent.

Det aktuella mejlet kom i december, men Morgan Gripson såg det inte förrän drygt två månader senare. Då hade deadline passerat, men han skickade ändå in en fullständig redovisning. Det enda felet var alltså att myndigheten fick den elva dagar försent.

– Allt annat var korrekt.

Som svar har nu Tillväxtverket meddelat att myndigheten kommer att kräva tillbaka de utbetalade pengarna. Välkommen Hem Halmstad har överklagat, men än så länge finns inget utfall på överklagan.

– Vi får se vad som händer, säger Morgan Gripson.

Kan gå i konkurs

Den aktuella summan gäller hela det utbetalade krisstödet för en period. Det handlar alltså inte om att företaget förlorar en procentsats för att det har missat deadline, utan Tillväxtverket kräver tillbaka vartenda öre.

– Hade jag fått en halv miljon, så hade de krävt tillbaka en halv miljon.

Vad innebär det här för ditt företag?

– Det innebär att vi skulle kunna gå i konkurs, om det vill sig riktigt illa. Vi blöder ganska rejält just nu. Nu såg vi en ljusning med slutet på pandemin, att folk blir vaccinerade och att det börjar ta lite fart igen.

Han menar att om han hade vetat att pengarna inte skulle finnas i företaget så skulle han sannolikt ha sagt upp fler medarbetare, för att företaget skulle överleva.

Morgan Gripson jämför sitt företags förlorade 173 000 kronor med vad det kostar om ett aktiebolag lämnar in en försenad skattedeklaration till Skatteverket. Det kostar, enkelt förklarat, 6 250 kronor för ett aktiebolag.

– Det måste finnas en proportionalitetsprincip. Jag hade inte sagt något om jag hade fått böta en liten summa, för jag har ju gjort fel. Då hade jag köpt det och tagit det på mig, men att hota en företagare med nästan 200 000 kronor känns som ett skämt. Det finns ingen ursäkt, säger han.

Anställer nyanlända

När coronakrisen kom tappade företaget många kunder. Innan krisen hade Välkommen Hem Halmstad 22 anställda, men på grund av den minskade kundtillströmningen är antalet nu nere på tolv. För att klara krisen har företaget ansökt om kortidspermitteringsstöd från Tillväxtverket.

De anställda på företaget är i huvudsak nyanlända som har anställts på så kallade nystartsjobb, där företaget får en del av lönekostnaden i subvention från Arbetsförmedlingen. Genom åren har runt 100 personer fått sitt första jobb genom Morgan Gripsons företag.

– Det är de som står längst från arbetsmarknaden, berättar han.

Nu riskerar alltså alla de nuvarande medarbetarna att förlora jobben.

– Jag har inte vågat tänka den tanken, säger Morgan Gripson.

Flera problem med Tillväxtverket

Men det här är inte det enda problemet som Morgan Gripsons företag har haft i kontakterna med Tillväxtverket. Han berättar under samtalets gång att i ett annat bolag, en enskild firma som han driver, har han nu väntat i 13 månader på besked om att få ändra jämförelsemånad för krisstöd. Några timmar senare dyker dock svaret upp från myndigheten. Nu är det plötsligt bråttom, för myndigheten vill ha kompletterade uppgifter inom tre veckor, alltså senast den 23 juli, det vill säga mitt i semesterveckorna.

– Jag är inte förvånad. Rim och reson verkar inte finnas hos Tillväxtverket, säger Morgan Gripson.

Nu riktar han sig direkt till Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

– Skärp dig! Hur tusan kan man sitta som generaldirektör på Tillväxtverket och driva igenom det här. Jag förstår att de har haft ont om tid och att det har varit stenhårt för dem. Men då får man också se till att det finns en proportionalitet när saker och ting blir fel från andra sidan, alltså från vår sida.

– Hur man kan bete sig på det här sättet är för mig helt obegripligt.

Han menar också att näringsminister Ibrahim Baylan (S) har ett stort ansvar.

– Det är nog dags att ta generaldirektören i örat och förklara för henne att så här gör vi inte mot företagen i Sverige.

– Jag förstår att myndigheter måste vara myndigheter. När företag fuskar, då ska man slå ner stenhårt på det. Då ska det bli böter eller fängelse. Men företag som kämpar med näbbar och klor under pandemin ska väl inte ha staten som sin fiende?

Tillväxtverket svarar

När TN kontaktar Tillväxtverket svarar myndigheten i en skriftlig kommentar att verket beklagar att lagtexten är så restriktiv och att myndigheten vill att lagtexten ska ändras.

”Vi förstår att företag tycker att det här tufft. Tyvärr kan Tillväxtverket inte agera annorlunda, då dessa regler finns i lagstiftningen. Vi anser också att lagen är väldigt restriktiv och har därför lämnat in en begäran till Regeringen om en ändring av lagtexten som ska underlätta för företag som inkommit för sent med sin avstämning, men som har godtagbara skäl för det, så att de inte ska återkrävas på hela stödbeloppet”, skriver pressansvarig Niklas Kjellberg i en kommentar.

TN har sökt näringsminister Ibrahim Baylan, men han har avböjt att kommentera.