DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Miljarder till matchning och extratjänster

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar budgetförslag för arbetsmarknadsåtgärder och utbildning. Bild: Lars Schröder/TT

Politik (TT)

Regeringen lägger flera miljarder på att förstärka politiken för fler jobb nästa år, uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Det handlar om att pressa ned långtidsarbetslösheten, bygga ut kunskapslyftet, förenkla företagande och främja nya jobb och omställning, enligt Nordmark.

Hon säger att det rör sig om 8 miljarder kronor totalt, varav en del dock avser satsningar först 2023. Först då kommer till exempel det nya systemet för omställning i arbetslivet, det vill säga möjligheten för människor att studera in ny kompetens med hjälp av ett nytt studiestöd, att kunna dras i gång.

Regeringen föreslår 2,5 miljarder i tillskott för åtgärder för arbetssökande nästa år. Av tillskottet ska 1,2 miljarder gå till att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst och 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen. Och 700 miljoner läggs för extratjänster och introduktionsjobb.

Längst ifrån arbetsmarknaden

– Det här är insatser som riktar sig till dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden, säger Nordmark som dock inte kan ge någon prognos för hur mycket åtgärderna kan pressa ner arbetslösheten.

Arbetsförmedlingen föreslås få förvaltningsanslaget ökat med en halv miljard nästa år. Det måste till för att servicen ska kunna vara lika över landet, enligt arbetsmarknadsministern.

Regeringen vill bygga ut det så kallade kunskapslyftet med 14 000 platser som kombinerar yrkesutbildning med undervisning i svenska språket. För det föreslås 1,5 miljarder 2022.

Folkhögskolorna föreslås få 300 miljoner till fler platser och yrkeshögskolan 100 miljoner i tillskott 2022.

Färre karensdagar

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskas tillfälligt från sex till två, ett förslag Nordmark motiverar med att läget på arbetsmarknaden fortfarande är svårt. Företagare som har sitt företag vilande på grund av pandemin får fortsätta att, trots det, genomföra viss marknadsföring men behålla sin ersättning.

Regeringen föreslår satsningar på ett nytt omställnings- och kompetensstöd och ett nytt omställningsstudiestöd, men i huvudsak från 2023.

– Det kommer bidra till att fler arbetstagare mitt i livet ska kunna utbilda sig, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

I budgetpropositionen beräknas 1,36 miljarder kronor för stödet 2023. Fullt utbyggt beräknas stödet kosta 6–9 miljarder kronor per år.

Stödet kommer att motsvara cirka 80 procent av den befintliga lönen, med bidrag och lån, enligt Ernkrans.

Omställningsstudiestödet ska delvis finansieras genom en ny räntemodell på studielån från 2023, vilket innebär att det kan ta längre tid att betala tillbaka lånen för en del, uppger hon.