DET NYA ARBETSLIVET

Många tvivlar på att orka till pensionen

Utbildningssektorn är en av de branscher som sticker ut – här undrar fler av de äldre anställda hur de ska orka hålla i fram till pensionen. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Samhälle (TT)

Allt fler av de äldre på arbetsmarknaden befarar att de inte ska klara av att jobba vidare fram till ordinarie pensionsålder.

I snitt gäller detta tolv procent av de yrkesarbetande i åldersgruppen 55-64 år, vilket är en ökning med fyra procentenheter sedan 2011.

Några branscher sticker ut: Utbildning, vård och omsorg samt byggverksamhet, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Inom dessa sektorer svarar 15 procent att de inte kommer att kunna jobba kvar i sitt yrke fram till den ordinarie pensionsåldern.

Samtidigt är det fler kvinnor än män som uppger att de inte kommer att orka arbeta fram till pensionen.

Detta borde ses som en varningsklocka, tycker Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

"Dålig arbetsmiljö i form av negativ stress, otydliga mål och hög arbetsbelastning både vad gäller fysiskt och psykiskt arbete påverkar hälsan och ökar risken för att pensionera sig i förtid", säger hon i ett pressmeddelande.

Sysselsättningsgraden i åldersgruppen 55-64 år har stigit från 71 procent 2010 till 78 procent år 2020.

Statistiken i rapporten bygger på svar som Statistiska centralbyrån samlat in på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Totalt intervjuades 7 000 personer i åldern 16-74 år.