FRAMTIDENS PENSIONER

Kritiken: S-offensiven ger lägre pensioner – ”Pomperipossa-effekt”

Socialdemokraternas socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och partisekreterare Tobias Baudin presenterar pensionspaket. Författaren Astrid Lindgren vid sin skrivmaskin med en del av den brevskörd som hon mottog efter sin skattesaga om Pomperipossa. Bild: Marko Säävälä/ TT, Ragnhild Haarstad / SvD / SCANPIX

Socialdemokraternas offensiv kring pensionerna kan bli en dyr historia för Sverige. Arbetsgivarnas kostnader ökar och pensionärer förlorar pengar om de arbetar mer. ”Det skickar en väldigt dålig signal när det tvärtom behövs fler som jobbar i Sverige”, säger Timbros chefsekonom Jacob Lundberg till TN.

Socialdemokraterna storsatsar på pensionerna under valrörelsen och budskapet är att löntagare ska få minst 70 procent av slutlönen i pension. Men kritiker menar att förutom att S-reformen kan slå hårt mot arbetsgivare, sysselsättningen och statsfinanserna kan pensionärerna i själva verket att få det sämre.

– Verkligheten är att många pensionärer får mindre pengar ju mer de jobbat. Så är det ju inte tänkt att fungera, säger Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.

Pomperipossa slår mot pensionärer

I augusti trädde höjningen av garantipensionen i kraft. Jacob Lundberg har räknat ut att flera års pensionsinbetalningar kan bli helt bortkastade för vissa pensionärer. Bakgrunden är att det finns många bidrag till pensionärer, förutom den höjda garantipensionen även bostadstillägg och ett särskilt pensionstillägg. Bidragen är inkomstprövade och de minskar när pensionen blir högre. Då kan marginaleffekter uppstå som gör att pensionären till och med får mindre pengar i plånboken.

– Detta leder till att ju mer man jobbat och har betalat in till pensionssystemet desto mindre får man i plånboken som pensionär. Det kan man kalla Pomperipossa-effekten, ungefär det som drabbade Astrid Lindgren, säger Jacob Lundberg.

1976 skrev Astrid Lindgren en satirisk saga i Expressen med rubriken ”Pomperipossa i Monismanien” där hon avslöjade att hon som egenföretagare betalade 102 procent i marginalskatt. Ju mer hon tjänade desto mindre fick hon ut. En liknande effekt riskerar nu att drabba svenska pensionärer.

S vill höja arbetsgivaravgifterna

Jacob Lundberg påpekar att hela tanken med dagens pensionssystem är att skattebetalare ska få ut i proportion till det de har betalat in. Nu har den länken brutits och istället har det blivit tvärtom.

– Det sticker förstås i ögonen på många. Incitamentet för att arbeta minskar. Det minskar respektavståndet mellan den som har jobbat hela livet och den som inte har gjort det. Det skickar en väldigt dålig signal när det tvärtom behövs fler som jobbar i Sverige, säger han.

Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro.

I förra veckan fortsatte Socialdemokraterna sin offensiv kring pensionerna. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi meddelade att partiet även vill höja avgifterna till det allmänna pensionssystemet. Han underströk att partiet kommer att ”fortsatt ta strid” för ökade inbetalningar i pensionssystemet. Det hade dittills varit oklart hur finansieringen skulle se ut men på en direkt fråga på presskonferensen svarade Ardalan Shekarabi att partiet vill höja arbetsgivaravgifterna. Enligt Jacob Lundberg handlar det om en höjning på 1,29 procentenheter.

– Det blir en typ av ökat tvångssparande och kommer att höja företagens och kommunernas kostnader, säger han.

Driver på inflationen

Jacob Lundberg menar att den föreslagna S-reformen riskerar att föra med sig långtgående konsekvenser både för näringslivet och samhället i stort. Kostnadsökningarna gör det dyrare för företagen att anställa vilket i sin tur leder till lägre sysselsättning och på sikt till att lönerna pressas ner och då blir det mindre lönsamt att jobba.

– En del företag kan till och med tvingas lägga ner verksamheten om kostnaderna ökar för mycket. Det leder vidare till att sysselsättningen sjunker och i slutändan till att pensionerna minskar, säger Jacob Lundberg.

Han varnar också för att den socialdemokratiska pensionsoffensiven kan driva på inflationen ytterligare.

– Det handlar om att man stimulerar ekonomin för mycket. En väldigt expansiv ekonomisk politik där man ger hushållen mer pengar eldar på ekonomin och därmed inflationen. Risken finns då att Riksbanken behöver höja räntan vilket ger högre bolåneräntor. Socialdemokraternas pensionsbesked mitt under valrörelsen är verkligen anmärkningsvärt, säger Jacob Lundberg till TN.

Sagan om Pomperipossa – alltjämt relevant

Pomperipossa är verklighet för pensionärerna

SVT: S vill bygga ut pensionstillägget

DI: Pensionsexpert: Regeringens stora reform blir en tumme