DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Kravet: Då måste krisstöden betalas ut

Bild: Janerik Henriksson/TT

Snabba upp handläggningstiderna hos Tillväxtverket. Det kräver Almega och Sveriges Ingenjörer, som har tröttnat på att företagen får vänta i månader på krisstöden. ”Tiden håller på att rinna ut i de företag där medarbetarna är permitterade”, säger Almegas vd Thomas Erséus.

– I krisens inledning var tiotusentals av våra medlemmar korttidspermitterade. Nu är situationen ljusare men att arbetslösheten inte ökat mer beror till stor del på permitteringsstödet. Därför måste myndighetshandläggningen av krisstöden påskyndas för att stöden verkligen ska vara till nytta, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande på fackförbundet Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Under krisen har många svenska företag överlevt tack vare krisstöd. Ett av dem är det så kallade korttidsstödet, som innebär har kunnat permittera personal och att lönekostnaden har delats mellan företaget själv, staten och den permitterade medarbetaren. På så sätt har många uppsägningar kunnat undvikas.

Den myndighet som har varit ansvarig för utbetalningarna av korttidsstödet är Tillväxtverket. Men myndigheten har fått hård kritik för sin handläggning under coronakrisen. Inte minst handlar kritiken om de långa väntetiderna på besked och inte minst på utbetalningar av stöden.

Fortfarande i djup kris

Nu måste det bli bättring, menar Almega och Sveriges Ingenjörer. Många företag befinner sig fortfarande i djup kris, bland annat på grund av de många restriktioner som fortfarande gäller. Och för dessa företag är stöden avgörande. Kommer inte stöden i tid kan företagen få ligga ute med pengar, trots att kassan redan är väldigt skral. Risken finns att företagen inte överlever i väntan på stöden.

– Tiden håller på att rinna ut i de företag där medarbetarna är permitterade, pengarna är slut och lönerna ska ändå ska betalas ut, säger Thomas Erséus, vd på Almega, i pressmeddelandet.

Han berättar att de har sett handläggningstider på så mycket som fyra till fem månader – och att det finns ärenden som inte är avslutade efter den tiden. Det, menar Almega och Sveriges Ingenjörer är oacceptabelt.

Max 30 dagar

I december skickade Almega och Sveriges Ingenjörer en så kallad hemställan till Finansdepartementet. Enligt organisationernas gemensamma pressmeddelande handlar deras krav om att det bör införas en 30-dagarsgräns vad gäller handläggning hos Tillväxtverket. Syftet är att utbetalningarna ska ske snabbare och att företagen på så sätt ska ha en större chans att överleva.

– Om handläggningen inte är klar får eventuella justeringar göras vid en slutlig avstämning, säger Thomas Erséus.

Idag, torsdagen den 29 april, kommer näringsutskottet att fråga ut Stefan Strömberg, som är regeringens utredare med uppgift att föreslå åtgärder mot coronarelaterad brottslighet, i ärendet. Imorgon, fredag, håller riksdagen en särskild debatt om just utbetalningen av krisstöd.