DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Kortare jobbkö – men fler får vänta länge

Kön minskar för de flesta. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson / TT

Arbetsmarknad (TT)

Mycket förbättras på jobbmarknaden. Arbetslösheten fortsätter att falla, varslen blir färre och det finns hyfsat gott om arbeten att söka.

Men långtidsarbetslösheten fortsätter att öka.

Arbetslösheten har sjunkit stadigt under hela våren i takt med att ekonomin såväl i Sverige som i vår omvärld har vaknat till ordentligt när samhällena öppnas alltmer.

Maj var inget undantag, 411 000 var inskrivna som arbetslösa i slutet av månaden, 14 000 färre än månaden före, vilket som andel av arbetskraften motsvarar en minskning från 8,1 till 7,9 procent. Jämfört med maj i fjol är 28 000 färre utan jobb i dag och minskningen sker bland både inrikes och utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

Fler ljuspunkter

Andra siffror som visar på att arbetsmarknaden har ljusnat:

Mörkare moln

Även ungdomsarbetslösheten har sjunkit stabilt under våren, ner till 51 000 ungdomar 18–24 år i maj, eller 10,0 procent av ungdomsarbetskraften.

I takt med att skolorna har slutat, vänder dock ungdomsarbetslösheten upp, precis som väntat, och var i slutet av förra veckan 10,1 procent.

Men precis som tidigare blir de långtidsarbetslösa fortsatt fler. I maj ökade antalet med tusen personer till 189 000. Arbetsförmedlingen upprepar farhågan att innan årets slut kommer de som har varit utan ett jobb i över ett år överstiga 200 000 i antal.

Olle Lindström/TT

Fakta

Arbetslösheten har minskat i alla län sedan maj i fjol.

Högst är den i Södermanlands, Skåne och Gävleborgs län, där nivån i slutet av maj 2021 låg på 10,4 respektive 9,9 och 9,9 procent. Lägst var arbetslösheten i Västerbottens län på 5,7 procent av arbetskraften.

Källa: Arbetsförmedlingen