KOMPETENSKRISEN

Kompetensbrist oroar inför vintersäsongen

Bild: Pontus Lundahl/TT, Skistar

Optimismen är stor inför årets fjällsäsong. Men bristen på erfaren restaurangpersonal oroar.

Skistar söker närmare tvåtusen medarbetare och även Högfjällshotellet ska anställa flera nya medarbetare.

– Under pandemin har det varit restriktioner och snabba ändringar, mycket ovisshet och begränsningar vilket har varit svårt för många att kunna förhålla sig till och vara anställda en kortare period. Men jag ser ett ökat intresse för att jobba i fjällmiljön året om. Långsiktigheten är spännande och bra för branschen, säger Skistars HR-chef Camilla Sundqvist till Besöksliv.

Men även om det är idel positiva röster finns det orosmoln inför säsongen.

– Det är brist på utbildade kockar och serveringspersonal. Mat och dryck är en viktig del så vi är måna om att hitta personal. Det är alltid en utmaning att hitta utbildade, men den har blivit tydligare nu och mer utstickande än tidigare, säger Camilla Sundqvist till sajten.

Besöksliv: ”Det kommer bli skittufft att hitta alla man behöver och vill ha”