EU:S FRAMTID

Facktoppen: ”Rädd för att vi ska börja stänga gränser”

Bild: Sören Andersson

”Jag är rädd för att protektionismen ska öka”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin. Hotet från EU om att lagstifta om bland annat minimilöner gör honom orolig.

– Jag är väldigt orolig för den situation som Sverige har hamnat i. Här måste regeringen vara stentydlig. Vi ska ha kvar vår modell med våra kollektivavtal. Politikerna ska inte bestämma vad medlemmarna i Kommunal ska ha för lön eller andra villkor. Det sköter vi – parterna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Det han oroar sig för är hotet från EU om införandet av den sociala pelaren. EU-kommissionen har lagt fram förslag som bland annat kan tvinga länderna att lagstifta om minimlöner, vilket i grunden skulle förändra den svenska modellen, som bygger på att det är parterna på arbetsmarknaden som förhandlar om löner och andra arbetsvillkor.

– Här tycker jag att vi har en väldigt bra axel tillsammans med Svenskt Näringsliv och det visar på vår styrka i de här stora och avgörande frågorna, säger han.

Tidiga varningsflaggor

För drygt tre år sedan bjöd Stefan Löfven in till EU-toppmöte i Göteborg om just sociala pelaren. Redan då höjdes varningsflaggorna för att förändringarna skulle komma att rucka balansen på arbetsmarknaden, något som Socialdemokraterna då avfärdade. Men idag låter tongångarna annorlunda och såväl Socialdemokraterna som alla andra partier i Sveriges Riksdag försöker nu på olika sätt bearbeta EU att inte införa förändringarna. Med sig har Sverige ett tiotal andra EU-länder, men hotet är fortfarande konkret och påtagligt. Och Tobias Baudin är tydlig i vad han tycker.

– Det här får inte ske.

Gjorde Stefan Löfven ett misstag som bjöd in till toppmötet?

– Jag tror att alla som vill göra saker för att stärka jämlikheten och se till att människor, invånare i Europa, är bra. Sedan är det väl lätt att så här i efterhand säga att det här skulle man ha sett komma, men det får andra recensera.

– Frågan blir större än vår svenska modell. Jag är rädd för att protektionismen ska öka och att vi ska börja stänga gränser. Den vägen tror jag inte alls på. Vi ska fortsätta vara ett öppet Europa, säger Tobias Baudin.

Ska förbli suveräna

Många av dem som är kritiska mot EU-kommissionens förslag varnar också för att om Sverige och andra länder låter EU genomföra de här förändringar, så kan det komma ytterligare ännu fler steg som kan påverka svensk lagstiftning negativt.

Vad blir nästa steg, tror du?

– Det är svårt att säga, men då kanske EU kan börja lägga sig i skatter och annat som jag tycker ska avgöras i Sverige. De skulle ju också kunna lägga sig i på vilket sätt man får bedriva välfärd. Där är vi ju suveräna idag och så bör det förbli.

– EU ska ägna sig åt rätt saker, att stärka Europas konkurrenskraft mot andra delar av världen. Det är det som är det viktiga för EU, säger Tobias Baudin.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson indikerade nyligen att det kan vara dags för Sverige att lämna EU på grund av hotet om den sociala pelaren.

– Vi måste fundera på om det finns andra allianser vi skulle kunna ingå i, sa han till Arbetet i maj.

Men han får inte medhåll från Tobias Baudin, som blev förvånad när Torbjörn Johansson gjorde sitt utspel. Det hade, enligt Tobias Baudin, inte föregåtts av någon diskussion inom LO-kollektivet.

– Jag tror personligen inte att det är vägen framåt. Vi ska vara med i EU och påverka. Skulle vi, lilla Sverige, lämna så skulle vi ha svårt att klara oss ensamma i konkurrensen med övriga delar av världen, säger han.

Tobias Baudin menar dock att han har stor respekt för att den här typen av tankar och åsikter kommer. Och menar att det är det som är det farliga om EU lägger sig i för mycket.

– Det här är ännu större än att kunna ha kvar vår kollektivavtalsmodell. Det handlar om vad Sverige ska vara för land i framtiden. Ska vi vara protektionistiska och klara oss själva eller tror vi ändå på ett samarbete är bäst för nationen?