DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Han fick jobb – tack vare svenska mästarna

FC Rosengårds lagkapten Caroline Seger och Anas, som har fått jobb, tack vare FCR:s jobbprojekt Boost. Bild: Carolina Byrmo/TT, Ola Torkelsson

De har varit skoltrötta, arbetslösa, vilsna och saknat motivation för att skaffa ett jobb. Men efter att ha varit med i Boost by FCR, ett arbetsmarknadsprojekt som fotbollsklubben FC Rosengård driver, har allt ändrat sig: ”Nu är arbetsplatsen en del av mitt liv”, säger Anas.

– Alla vinner på det: vi i företaget, samhället och framför allt de unga som får en chans att komma in på arbetsmarknaden och börja bygga ett eget liv.

Det säger Tommy Brynningsen, platschef för Kundpartner, och en av de företagare som samarbetar med Boost by FC Rosengård i Malmö och som de senaste åren har sett flera unga ta stegen från utanförskap och in på arbetsmarknaden.

– Det börjar med timanställning och snart är de fast anställda. Många av dem har haft problem och strulat men nu fått en chans, tagit den och levererar tillbaka.

Allt startade för tio år sedan. Fotbollsklubben FC Rosengård har genom åren arbetat med olika sociala insatser och Boost utvecklades med tiden, genom att skapa kontakter mellan arbetsgivare och arbetssökande. Nu är det ett ambitiöst program som arbetar för att hjälpa unga vuxna i åldrarna 18 – 29 år att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Över 3 000 unga har passerat här och fått en chans att bli självförsörjande, genom arbete eller studier, säger Ann Sigvant, som är verksamhetschef på Boost.

Svårt med finansieringen

Men det är en insats som hela tiden har kämpat med finansieringen. Genom åren har medel kommit från bland annat Europeiska socialfonden. Nyligen fanns ett hot att Boost skulle tvingas lägga ner, men nu kan det fortsätta tack vare ett samarbete Arbetsförmedlingen inom ramen för projektet AF-Rehab. Dessutom finns Gymnasieförvaltningen i Malmö Stad med vilket har breddat hela Boost. Nu tar projektet också emot yngre från 15 – 16 år och uppåt som har hoppat av grundskolan eller lämnar nionde klar utan betyg att komma in på gymnasiet på.

”Över 3 000 unga har passerat här och fått en chans att bli självförsörjande”, säger Ann Sigvant. Bild: Pressbild

– Det är en grupp som ökar och som har en väldigt lång väg för att ta sig in på arbetsmarknaden. Risken att de snabbt hamnar snett är också överhängande, säger Ann Sigvant.

Anas kom i kontakt med Boost via Arbetsförmedlingen efter att ha gått arbetslös i två år efter gymnasiet. En kort inledande skepsis förbyttes snabbt när projektet väl rullade igång.

– Min mentor trodde på mig, pushade mig och det gjorde att jag själv började tro på att jag kunde få jobb, säger han.

Tränar på tider och strukturer

Hur lång tid som ungdomarna är med i Boost är helt anpassat efter individen, liksom hela upplägget som syftar till att inte bara kartlägga vilka förutsättningar som finns för att ta sig in på arbetsmarknaden eller till fortsatta studier, utan också till att bygga upp självkänslan.

– Vi arbetar med hälsa och motivationshöjande insatser, vi tränar på att passa tider, skapa strukturer i livet, hur en anställningsintervju går till och liknande. Många av dem som är med här har aldrig träffat en arbetsgivare tidigare, säger Ann Sigvant.

Många av dem som går här behöver bara en liten knuff i rätt riktning tillsammans med back-up som bygger självkänslan och tron på att de har möjlighet att skaffa jobb.

Anas återkommer flera gånger till att tilltron från mentorerna var det som fick honom att verkligen vilja ”ta tag i sig själv” och dessutom visa på de framsteg han gjorde.

– Jag kände att jag utvecklades som människa trots att jag fortfarande var arbetslös.

Arbetslösheten tog för övrigt snart slut. Praktikplatsen hos Kundpartner övergick redan efter fyra månader i en fast anställning. Det första jobb som Anas har haft.

– Chefen gav mig ett förtroende och jag tog det. Jag passar in på det här jobbet, har varit här ett år nu och arbetsplatsen är en del av mitt liv numera.

Hade dömt ut sig själv

Den karriär som Anas har gjort är numera vardag för Tommy Brynningsen som har sett ett tiotal unga killar och tjejer komma från Boost och ta sig in på arbetsmarknaden via hans företag. Ett av de öden han mött är den unga killen som deltog i ett informationsmöte och sedan satt kvar efter att de andra gått, ovillig att skriva på den anmälan som de andra fyllt i. Det visade sig att han, med en ringa knarkförseelse i bagaget, redan dömt ut sig själv från arbetsmarknaden. Men Tommy Brynningsen tog kontakt med en av sina kunder där det fanns möjligheter till praktik.

– Idag är han biträdande gruppledare och leder ibland arbete med två till fem medarbetare. Han var själv trött på buslivet och alla måste få en andra chans. Det är så kul att se när de tar den och utvecklas.

Andres, Tommy Brynningsen och Anas. Bild: Ola Torkelsson

Motsvarande historia kan Andres berätta: Även han arbetslös och hänvisad till Boost av Arbetsförmedlingen. Tiden där blev inte lång bland annat tack vare att han har gått färdigt byggprogrammet på gymnasiet.

– Efter bara ett par gånger där hade jag fått kontakt med olika företag, det blev jobbintervju och anställning nästan omgående.

Nu arbetar han tillsammans med Anas på projektet Nya vårdbyggnaden i Malmö.

”Behöver bara en liten knuff”

Vincent, å sin sida var, var enligt egen utsaga ”inte så motiverad att söka jobb” men fann sig snart till rätta med aktiviteterna i programmet och stödet som mentorerna gav.

– Det kändes verkligen som att de ville att jag skulle lyckas. Det var inte på låtsas utan de pushade på hela tiden. Bara det att jag är på väg att ta körkort – vem hade trott det? Proffsigt.

Vincent går nu ordningsvaktsutbildningen och har tagit de första stegen in på arbetsmarknaden.

– Egentligen är det inte så svårt. Många av dem som går här behöver bara en liten knuff i rätt riktning tillsammans med back-up som bygger självkänslan och tron på att de har möjlighet att skaffa jobb. Sedan har vi en stor hjälp av det nätverk av företag som har byggts upp under åren och som är med och erbjuder praktik och på sikt anställning. Boost är unikt och utan dem hade det inte funkat, säger han.

Tommy Brynningsen ser fram mot att få ta emot fler unga kandidater.

– Har de rätt attityd och rätt inställning kan de gå hur långt som helst. Det har jag sett upprepade gånger. Att se hur de utvecklas… ja, de är klart lysande stjärnor i mina ögon.