KRIGET I UKRAINA

Familjeföretaget snart utan försörjning – kostnaderna rusar under kriget

Anton, Håkan, Melker och Göran Agartsson kan alla stå utan jobb om inte problemen med foderpriserna löser sig snabbt. Bild: Privat

Redan när spannmålspriserna ökade i somras var det ett problem. Men med kriget har det fullkomligt exploderat, menar familjeföretagaren Håkan Agartsson som nu är orolig för sin och familjemedlemmarnas försörjning. Snart finns det inget jobb för dem, säger han till TN.

Håkan Agartsson är född på gården i Fjugesta, drygt två mil utanför Örebro. Hans far köpte gården på 60-talet och drev då skogs- och jordbruk. Men sedan några år finns ytterligare en verksamhet på gården: kycklingproduktion.

– Det var när sonen köpte fastigheten intill som vi började med det, säger Håkan Agartsson.

Håkan och sonen Anton Agartsson, som också är född på gården, är numera kompanjoner. Fram tills nyligen har de i huvudsak arbetat med skogsbruk, men den verksamheten är nu nedlagd, till förmån för kycklingproduktionen. Fram tills nu har den varit relativt liten, men för ett par år sedan bestämde de sig för att utöka den och för ett år sedan sattes spaden i marken. Nu ska kycklingproduktionen tredubblas.

– Det var ett sätt att utveckla gården, och få jobba mer tillsammans, samtidigt som det är en trevlig produktion som bidrar till ett hållbart sätt att producera bra livsmedel, och därför såg vi en framtid i det, säger Anton Agartsson.

Då, när det nya kycklinghuset började byggas, hade pandemin pågått ett år, men det fanns en ljusning. Prognoserna var goda.

– Men det ändrades snabbt. Under sommaren blev allting dyrare och leveranserna försenades, säger Håkan Agartsson.

Bygget av det nya kycklinghuset blev helt enkelt försenat på grund av pandemin. Dessutom blev det 10–12 procent dyrare än beräknat, av samma skäl. Men nu är det snart äntligen dags för invigning. Gästerna är bjudna på invigningsfest i mitten av mars.

Men så kom kriget. Och även om den största tragedin är den mänskliga som pågår i Ukraina, så påverkar det som händer även familjerna Agartssons verksamhet.

Beroende av spannmål

En kycklingproduktion är beroende av spannmål, för att utfodra kycklingarna. Och en fjärdedel av världens spannmål odlas i Ryssland och Ukraina.

– Spannmålspriserna började öka redan i somras och redan då var det ett problem. Men nu har det fullkomligt exploderat, säger Håkan Agartsson.

Han berättar att sedan kriget bröt ut, för en dryg vecka sedan, har foderpriserna ökat med 20 procent – än så länge. Enligt BBC har priserna på vete ökat med 40 procent.

– Tidigare kunde man skriva avtal på ett år i taget. Men den senaste veckan har det varit dagspriser som gäller, säger han.

– Vårt årsavtal löper ut i slutet av mars, fyller Anton Agartsson i.

Familjerna Agartsson ska tredubbla kycklingproduktionen. Men på grund av kostnadsökningarna på foder sedan kriget i Ukraina bröt ut kan de tvingas lägga ner sin verksamhet. Bild: Erland Vinberg/TT

Företaget som var tänkt att försörja fyra personer, förutom Håkan och Anton Agartsson själva även Håkans bror Göran och andre son Melker, kan nu inte försörja någon.

– Vi står och väger mellan att ha kycklingar och att inte ha det. Vi får röda siffror hur som helst, men just nu är de lite mindre röda med kycklingar, säger Anton Agartsson.

Företaget får alltså inte mer betalt för de kycklingar som säljs, men kostnaderna för produktionen har ökat dramatiskt.

– Problemet är att vi är först i värdekedjan och drabbas först av kraftiga prisökningar på insatsvaror, säger Håkan Agartsson och fortsätter:

– Vår kund har i sin tur svårt att få igenom prisökningar mot handeln, men med så här drastiska prisförändringar måste ledtiderna för prisjusteringar kortas, för det är det enda man med säkerhet vet idag: Maten kommer att bli dyrare.

Gården har en liten besättning nötdjur, men eftersom företagets skogsbruk är nedlagt, så är verksamheten helt beroende av att kycklingsproduktionen kommer i gång som planerat och med de intäkter som var beräknade.

Vad gör ni om det inte blir löst?

– Ja, vad gör vi då?

Då finns det inga jobb för er fyra?

– Nej, inte på gården iallafall, så är det. Det här måste lösa sig snabbt, säger Håkan Agartsson.