KRIGET I UKRAINA

Enkät: Så många ukrainare har högre utbildning – ”Många kompetenta människor”

”Folk hade flytt i panik och Nash MeetUp var en av de första som erbjöd en mötesplats och information om jobb på ett språk som de talade. Därför var det många som svarade”, säger Olga Ståhl. Bild: Privat, Johan Nilsson/TT

Nästan nio av tio ukrainare som söker jobb i Sverige har en högskoleutbildning, visar en kompetenskartläggning gjord av nätverket Nash MeetUp. De hjälper flyktingar som söker jobb och företag som behöver anställa att hitta varandra.

87 procent av de ukrainare som har svarat på undersökningen som den ideella föreningen Nash MeetUp har genomfört har en högskoleutbildning. 60 procent av dem pratar dessutom engelska på en tillräckligt bra nivå för att kunna arbeta i Sverige, bedömer föreningen.

Nash Meetup är en ideell förening som bildades 2018 och som driver ett karriärnätverk för rysktalande specialister i Sverige. Medlemmarna kommer från alla delar av det som en gång var Sovjetunionen och där det talades ryska.

– Vi hjälper varandra med karriärfrågor, bostadsfrågor och allt möjligt, säger Olga Ståhl, som är aktiv i föreningen.

Hon är själv från Ryssland, men betonar att hon inte är någon Putin-anhängare. Nu gör hon vad hon kan för att hjälpa dem som har drabbats av kriget.

– Det är fruktansvärt, säger hon.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har föreningen arbetat med att hjälpa nyanlända ukrainska flyktingar att orientera sig på den svenska arbetsmarknaden för att så snabbt som möjligt hitta jobb.

– De flesta från Ukraina pratar ryska eller förstår det åtminstone, säger Olga Ståhl.

Sökte via sociala medier

Genom sociala medier, bland annat Facebook och den ryska motsvarigheten Telegram, sökte de upp ukrainska flyktingar och höll bland annat webbinarier kring hur det går till att hitta jobb i Sverige.

– För att förstå vilka människor det är som kommer hit och vad de vill prata om, så genomförde vi undersökningen. Vi frågade bland annat om varför de kommit till just Sverige, vad de har för utbildning och vad de har för engelskkunskaper.

Undersökningen gjordes en knapp månad efter att kriget startade och redan då var det 363 personer som svarade på den.

– Folk hade flytt i panik och Nash MeetUp var en av de första som erbjöd en mötesplats och information om jobb på ett språk som de talade. Därför var det många som svarade.

Totalt har ungefär 3 000 nyanlända ukrainare anslutit sig till Nash MeetUps nätverk.

Tack vare Nash Meetup och andra nätverk har bland annat Scandic Sverige anställt drygt 30 ukrainska flyktingar som städare, något TN har skrivit om.

– Det var en person som arbetar på Scandic som deltog på ett av våra webbinarier, säger Olga Ståhl.

Nash MeetUp arbetar främst med att hjälpa personer att lära sig att söka jobb i Sverige. Utöver det synliggör Nash MeetUp ukrainarnas kompetens på sin nylanserade plattform där arbetsgivare kan söka efter nyanlända ukrainarnas CV:n. Flera företag har hört av sig och söker folk, inte minst kockar och annan restaurangpersonal. Ett problem är dock språket.

– Om ukrainarna hade haft tillgång till SFI, så tror jag att många av dem hade kunnat tillräckligt mycket svenska för att till hösten kunna få jobb, säger Olga Ståhl och betonar att det handlar om många kompetenta människor som nu söker jobb i Sverige.