ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: S och M spär på kompetenskrisen

Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani och migrationspolitiske talesperson Jonny Cato Bild: Centerpartiet, Henrik Montgomery/TT

Moderaternas och Socialdemokraternas förslag kring arbetskraftsinvandring skulle få katastrofala följder för svenska företag. Det skriver två företrädare för Centerpartiet på SvD Debatt.

”Vissa företag är helt beroende av arbetskrafts­invandring”, konstaterar Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani och migrationspolitiske talesperson Jonny Cato i sin debattartikel. De kritiserar därför Socialdemokraternas förslag att återinföra arbetsmarknadsprövning och menar att det är företagen själva som bäst avgör vilket behov det har av arbetskraft.

Men det är inte bara Socialdemokraternas som har problematiska förslag, anser debattörerna. Att Moderaterna vill införa ett lönetak menar de kommer att innebära att hälften av de arbetskraftsinvandrare som redan finns i Sverige i dag kommer att få åka hem.

Dagens system är inte heller perfekt, menar debattörerna. ”Men lösningen är inte att riva upp hela systemet utan att vidta åtgärder som träffar just dem som fuskar”, skriver de på SvD Debatt.

SvD Debatt: C: ”S och M driver Sverige mot kompetensbrist”