FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

De tävlar på Sveriges jobbigaste evenemang – ”Målet är en stjärna i Michelin”

Ludwig Borg utbildar sig till kock och Elvira Wiklund till snickare. Båda tävlar i Yrkes-SM. Bild: Privat

Flygtekniker och guldsmeder, hästskötare och fastighetstekniker. Det och ytterligare ett 50-tal yrken är startfältet i årets upplaga av Yrkes-SM, som går av stapeln i veckan.

Det är Sveriges jobbigaste evenemang, enligt arrangörerna själva och det är just ”jobb” som är i fokus när Yrkes-SM nu avgörs i Växjö. Ungdomar från yrkeslinjer runt om i landet tävlar i olika grenar på Yrkes-SM – som är en jättelik mötesplats för gymnasieskolans yrkesutbildningar. Under de tre dagar som evenemanget pågår kan skolor, föräldrar och alla som är intresserade av hantverk, teknik och yrkesskicklighet besöka det 30 000 kvadratmeter stora mässområdet.

”Vi har sett fram mot att äntligen få arrangera ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet igen”, säger Jenny Pettersson på Worldskills Sweden. Bild: Worldskills Sweden

– Det är oerhört roligt att hela 55 yrken är representerade vid årets SM. Utöver tävlingarna är mässan ett bra tillfälle för besökarna att prova på och få information om de olika yrkesprogrammen och vilka karriärmöjligheter som finns, säger Jenny Pettersson, projektledare vid WorldSkills Sweden.

Jobb direkt

Elvira Wiklund är snickare, går tredje året på byggprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå och ingår tillsammans med två kamrater i ett lag som på max 16,5 timmar ska bygga ett rum med väggar golv och tak.

– Det är en utmaning – en rolig utmaning! Vi har just fått ritningarna och ska sätta i gång.

Hon har redan fått sitt första jobb. När skolan är slut börjar hon på ett byggföretag i Piteå.

– Jag ska jobba med ombyggnader, reparationer och underhåll. Det var inga problem att få jobb. Byggbranschen är ju het.

Var det därför du valde att gå byggprogrammet?

– Ja. Samtidigt gillar jag att ha ett fysiskt arbete och att arbeta med händerna och med teknik, säger Elvira Wiklund.

Svårast att portionera

I en annan del av området där Yrkes-SM avgörs står kockeleven Ludwig Borg och övningshackar grönsaker för att få upp farten. Han går första året på den treåriga kockutbildningen på Malmö Restaurangskola. Kockarna tävlar individuellt och det är sex elever som ska ta sig igenom fem olika moment, allt medan tidtagaruret tickar.

– Jag ska slå en majonnäs, göra sås, portionera, identifiera maträtter och ingredienser och visa på bra knivteknik.

Vilket blir det svåraste momentet?

– Att portionera. Då ska vi fördela en viss mängd mat jämnt på flera tallrikar, typ 100 gram på varje, utan att väga, bara med ögonmått. Det är jag mest nevös inför.

När du väl är färdig, var vill du jobba då?

– Först på en av de finare krogarna och sedan på sikt i en egen restaurang. Målsättningen är naturligtvis en stjärna i Michelin.

Årets upplaga av Yrkes-SM är det åttonde i ordningen sedan starten 2004. Upplägget med tävling vartannat år bröts 2020 på grund av pandemin. Senaste gången, 2018, lockade evenemanget 21 000 besökare till Uppsala.

– Uppmärksamheten kring tidigare års Yrkes-SM har varit stort och det hoppas vi att det ska bli även i år. Vi har sett fram mot att äntligen få arrangera ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet igen, säger Jenny Pettersson.

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM är en del av WorldSkills Sweden och ett trepartsamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.

De elever som vinner sina grenar kan tas ut till det svenska Yrkeslandslaget och tävla de återkommande EM -och VM-tävlingarna. Sedan det första landslaget togs ut 1995 har Sverige tagit över 80 internationella medaljer i de två tävlingarna. Oberoende av tävlingsnivå – SM, EM eller VM – är ambitionen densamma: att öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet och att öka status, intresse och attraktionskraft för de olika yrkena och yrkesutbildningen.