DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Almega kräver extrabudget för att stoppa långtidsarbetslösheten

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega. Foto: Johan Jeppsson Bild: Johan Jeppsson www.photographer.se +46702666319

Trots att långtidsarbetslösheten stiger lämnar Arbetsförmedlingen tillbaka tio miljarder kronor till statskassan. Nu kräver Almega att regeringen omfördelar resurser till den aktiva arbetsmarknadspolitiken.

– Flera branscher, som exempelvis besöksnäringen, vittnar om att de medarbetare som förlorade jobbet under pandemin inte har återvänt, trots lediga jobb. Därför måste Arbetsförmedlingen snabbt få ökade möjligheter att anvisa fler arbetslösa till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

Långtidsarbetslösheten har under pandemin stigit till rekordnivåer. Arbetsförmedlingens egna prognoser säger att 200 000 personer kommer att vara långtidsarbetslösa innan årsskiftet.

Almega menar att återhämtningen på arbetsmarknaden skadas av att Arbetsförmedlingen inte, istället för att lämna tillbaka pengarna, får använda dem till att förbättra matchning och att just förhindra långtidsarbetslösheten.

– Regeringen måste omedelbart ta initiativ till en extrabudget och föra över en del av Arbetsförmedlingens överskott till aktivitetsstödet och den aktiva arbetsmarknadspolitiken. På längre sikt behöver Arbetsförmedlingen dessutom få större befogenheter att styra över anslagen för arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet, säger Andreas Åström i pressmeddelandet.